Overslaan en naar de inhoud gaan
Colombia noodhulp per schip

Noodhulp per schip in Colombia na overstromingen

Noord-Colombia is getroffen door overstromingen. Daarom is ZOA, samen met partners, direct gestart met het bieden van noodhulp aan inwoners in de getroffen gebieden.

Orkaanseizoen en zware regenval 

We zijn er met noodhulp in Colombia

Het noorden van Colombia is getroffen door overstromingen. In de regio La Guajira, waar ZOA werkt, hebben 383 gemeenschappen hierdoor geen toegang meer tot voedsel en andere essentiële levensmiddelen. Daarom is ZOA, samen met partners, direct gestart met het bieden van noodhulp aan inwoners in de getroffen gebieden. Ruim vijfduizend voedselpakketten, hygiënekits en jerrycans met brandstof zijn uitgedeeld per schip. 

Door het orkaanseizoen en zware regenval is de gemeente Uribia in La Guajira zwaar getroffen. Al een maand lang wordt de regio geteisterd door extreme weersomstandigheden. In dit afgelegen gebied woont de Wayuu, een inheemse bevolkingsgroep, die al langere tijd te maken heeft met voedseltekort door het gebrek aan infrastructuur en klimaatverandering. Door de overstromingen werden maar liefst 31.997 huishoudens (159.145 mensen) in 383 inheemse Wayuu gemeenschappen afgesneden van toegang tot voedsel, drinkwater en andere essentiële middelen.

Marineschip

Het woestijngebied van La Guajira is moeilijk te doorkruisen en door de overstromingen zijn bepaalde gebieden onbereikbaar geworden. De enige manier om toegang te krijgen tot de getroffen gebieden is per boot. Om de de gemeenschappen in de regio te bereiken met humanitaire hulp, wordt daarom gebruik gemaakt van een groot gespecialiseerd Colombiaans marineschip dat kan aanmeren in de drie strategische havens in Bahía Honda, Puerto Estrella en Puerto Lopez.  

Vanwege ZOA's expertise in het bieden van noodhulp heeft het World Food Programme (WFP) van de VN aan ZOA gevraagd om de distributie van voedselpakketten en andere essentiële middelen te leiden. Op 22 oktober vertrok een ervaren ZOA-team, met de logisitieke steun van het Colombiaanse leger en de marine, op een 15-daagse distributie van 5.049 voedselpakketten, water en andere levensmiddelen (hygiënekits, hangmatten en lakens). Ook wordt voorzien in 300 liter brandstof om gemeenschappen te helpen bij het ontvangen en verspreiden van de goederen.  

Colombia noodhulp

Kwetsbaar

La Guajira, het meest noordelijke departement van Colombia, grenst direct aan Venezuela en biedt plaats aan meer dan 150.000 vluchtelingen en migranten uit het buurland. Het is één van de droogste en heetste gebieden in Colombia dat bijzonder kwetsbaar is voor de impact van klimaatverandering.

De Wayuu heeft al langere tijd te maken met chronisch voedsel- en watertekort door een mix van factoren zoals een gebrek aan infrastructuur, sociaal-economische uitdagingen, culturele rechten en klimaatverandering. Als reactie op het chronische voedseltekort ontvangt en verpakt ZOA per maand 325 metrische ton voedsel van het WFP, om uit te delen aan 19.000 mensen in 180 verschillende gemeenschappen in de buurt van het huidige noodhulpproject. 

Colombia noodhulp