Traumaverwerking voor vrouwen en kinderen

De afgelopen jaren zijn honderdduizenden Syriërs naar buurland Jordanië gevlucht om de oorlog in hun eigen land te ontkomen. Veel Syrische vrouwen komen in Jordanië in een isolement terecht en zijn bovendien vaak getraumatiseerd. In een veilige omgeving geeft ZOA hen de kans hun leven weer op te pakken.

In 2016 vluchtte Anna (niet haar echte naam) vanuit Syrië naar Jordanië nadat haar twee-jarige dochtertje bij een bombardement gedood was. In Jordanië kregen zij en haar zoontje een bovenwoning in een kleine stad, waar Anna volledig in een isolement raakte. In Jordanië kende ze niemand en bovendien zag ze het leven, na de dood van haar dochter, niet meer zitten.

Inmiddels gaat het beter met Anna. Sinds 2017 bezoekt ze geregeld een centrum waar vrouwen zoals zij psychologische begeleiding krijgen. Door de gesprekken met een maatschappelijk werkster, leerde Anna met haar trauma’s om te gaan en weer voor haar zoon te gaan zorgen. Samen met andere vrouwen krijgt ze daarnaast in het centrum de kans een vak te leren, zodat ze wat geld voor zichzelf kan verdienen.

In de twee centra waar ZOA werkt, worden verschillende vaktrainingen gegeven. Vrouwen leren zeep te maken, te naaien of bijvoorbeeld met de computer om te gaan, terwijl hun kinderen in een kinderdagverblijf verzorgd worden.
Op die manier bouwen niet alleen de vrouwen aan een nieuw sociaal netwerk, maar maken hun kinderen ook vriendjes in hun nieuwe thuisland. Naast Syrische vrouwen worden er in de centra ook kwetsbare Jordanese vrouwen geholpen.

En dit bereiken we ermee:

  • Vrouwen verwerken hun trauma's
  • Door vaktrainingen verdienen ze geld
  • Een sociaal netwerk voor hen en hun kinderen