Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat doet ZOA met jouw euro?

Heb jij al iets gegeven aan de ZOA-collectant? Of loop je deze week zelf langs de deuren voor ZOA? Geweldig! Lees hier wat we doen met het geld uit de collectebus.

Collectant Marije
Lees meer

Deze week: nationale collecteweek voor ZOA

Wat kan ZOA doen met jouw geld?

De collectebussen gaan deze dagen door het hele land. Het is de week van de nationale collecte voor ZOA! Heb jij al iets gegeven aan de collectant? Of loop je zelf een uurtje mee voor ZOA? Geweldig! Misschien vraag je je af: wat doet ZOA straks met al dat geld? Vier vragen en antwoorden over de besteding van het geld dat jij geeft.

Wat kan ZOA doen?

Het geld dat jij in de collectebus stopt, wordt besteed aan hulpverlening in één van deze crisisgebieden, waar hulp hard nodig is. Zo kunnen we bijvoorbeeld met 25 euro één gezin van noodonderdak voorzien. Met 35 euro kunnen we één persoon een maand lang psychosociale zorg verlenen, als ze een trauma hebben meegemaakt. En met 75 euro kunnen we bijvoorbeeld één gezin twee weken lang een basis voedselpakket geven.

Komt al het geld uit de collectebus?

Nee, zeker niet. Een groot deel van het werk van ZOA wordt gefinancierd door institutionele donoren, waaronder de Verenigde Naties, de Europese Unie, ambassades en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Heeft ZOA veel overheadkosten?

Nee; van alle inkomsten van ZOA wordt 94,7 procent besteed aan onze doelstelling: het ondersteunen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt door natuurrampen of een gewapend conflict. Slechts 3,6 procent zetten we in voor fondsenwerving. Zo’n 1,7 procent gebruiken we voor administratie- en beheerskosten.

Hoe zat dat vorig jaar?

Vorig jaar kon ZOA 2.360.726 mensen in nood helpen. Wil je de exacte cijfers nalezen? Bekijk dan ons jaaroverzicht

Dit jaar is de nood in de wereld helaas niet minder geworden. ZOA wil graag mensen in crisisgebieden blijven helpen. Jouw steun daarbij is onmisbaar. Bedankt voor je gift deze week. Mogen we ook daarna op je blijven rekenen?

Cover foto jaarverslag 2022

Doneer en help mensen die lijden door rampen en conflicten

Je eerste nacht op een veilige plek, na dagenlang vluchten door oorlogsgebied. Een smakelijke maaltijd na maanden van voedselschaarste. Je kinderen zien opleven na de hulp van traumadeskundigen. Dat verschil maakt jouw gift en onze hulp voor mensen in gebieden met rampen en conflicten. Help je mee?