Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat doet ZOA met jouw euro?

Heb jij gedoneerd aan ZOA? Geweldig! Lees hier wat we doen met het geld dat we ontvangen.

Collectant Marije
Lees meer

hulpverlening in crisisgebieden

Wat kan ZOA doen met jouw euro?

Heb jij gedoneerd aan ZOA? Of iets in de collectebus gestopt tijdens de nationale collecteweek? Geweldig! Misschien vraag je je af: wat doet ZOA met al dat geld? Vijf vragen en antwoorden over de besteding van jouw euro.

Wat kan ZOA doen met jouw bijdrage?

Het geld dat jij overmaakt of in de collectebus stopt, wordt besteed aan hulpverlening in crisisgebieden. Op plekken waar hulp hard nodig is. Voor mensen die alles kwijt zijn geraakt door een oorlog of een ramp. Zo kunnen we bijvoorbeeld met 25 euro één gezin van noodonderdak voorzien. Met 35 euro kunnen we één persoon met een trauma een maand lang psychosociale zorg verlenen. En met 75 euro kunnen we bijvoorbeeld één gezin tijdelijk noodonderdak geven.

Komt al het geld van particuliere giften, of uit de collectebus?

Nee, zeker niet. Een groot deel van het werk van ZOA wordt gefinancierd door institutionele donoren, waaronder de Verenigde Naties, de Europese Unie, ambassades en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Waarom is jouw gift dan toch zo belangrijk?

Steeds meer overheden draaien de geldkraan voor noodhulp dicht. Om er toch te kunnen blijven zijn voor mensen in crisisgebieden, is jouw gift daarom extra belangrijk! Nu we minder institutioneel geld ontvangen, is geld dat we ophalen met de collecte en giften van onze Nederlandse achterban zijn cruciaal voor ZOA.

Daarnaast is geld van grote donoren is vaak aan strenge regels gebonden en moet aan een specifiek doel worden besteed. Dat is natuurlijk goed, maar dat kan dus niet gebruikt worden voor acute noodhulp.

Particuliere giften stellen ons in staat om snel in actie te komen wanneer er een ramp gebeurt. Daardoor kunnen we meteen in de dagen na de ramp levensreddende noodhulp verlenen. Met deze giften kunnen we ook mensen in 'vergeten gebieden' helpen. Dat zijn crisisgebieden waarvoor minder media-aandacht is, waardoor er meestal ook minder geld voor is. Maar het lijden van mensen op die plekken is onverminderd groot.

Heeft ZOA veel overheadkosten?

Nee; van alle inkomsten van ZOA wordt 94,7 procent besteed aan onze doelstelling: het ondersteunen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt door natuurrampen of een gewapend conflict. Slechts 3,6 procent zetten we in voor fondsenwerving. Zo’n 1,7 procent gebruiken we voor administratie- en beheerskosten.

Percentage van inkomsten besteed aan doelen van ZOA

Hoeveel mensen helpt ZOA?

In 2023 kon ZOA meer dan 1,5 miljoen mensen helpen met noodhulp en wederopbouw. Wil je de exacte cijfers nalezen? Bekijk dan ons jaaroverzicht. Het jaaroverzicht voor 2024 is binnenkort beschikbaar.

Dit jaar is de nood in de wereld helaas niet minder geworden. ZOA wil graag mensen in crisisgebieden blijven helpen. Jouw steun daarbij is onmisbaar. Samen kunnen we mensen op de vlucht voor een ramp of geweld troost bieden, een maaltijd en een veilige plek. Maak jij dit mogelijk met een gift aan de ZOA Collecte?

Meisje in de sneeuw in de oorlog in Oekraïne

Doneer en help mensen in crisisgebieden wereldwijd.

Samen zijn we niet machteloos en kunnen we helpend naast mensen in ramp- en conflictgebieden staan.