Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is er aan de hand in Colombia?

Colombia. Het Zuid-Amerikaanse land staat bekend om zijn prachtige regenwoud, kleurrijke dorpjes en hoge palmbomen. Maar onder die bomen leven mensen op straat: de gezichten achter de kille cijfers. 

de nood is hoog

Crisis in Colombia

Miljoenen mensen in Colombia raakten alles kwijt door de jarenlange burgeroorlog. Ruim vijf jaar geleden werd een vredesakkoord getekend, dat slecht wordt nageleefd. Miljoenen mensen zijn nog altijd ontheemd. Daar komen nog eens 1,8 miljoen Venezolaanse vluchtelingen bij.

Meer dan vijftig jaar woedde in Colombia een militair conflict tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen. Van het vredesakkoord dat ruim vijf jaar geleden werd getekend, merken veel Colombianen maar weinig. Van een stabiele vrede is nog geen sprake. En de humanitaire situatie in het land is er niet beter op geworden. Ongeveer een derde van de bevolking leeft onder de armoedegrens.

Colombianen protesteren met massademonstraties. De strijd tegen paramilitair geweld, guerrilla, cocaïnemaffia, corruptie en machtsmisbruik gaat door en is van invloed op zowel de economische als politieke situatie.

Intussen verkeert buurland Venezuela in een diepe crisis. Het land gaat al jaren gebukt onder hongersnood, hyperinflatie en onderdrukking. Van de 30 miljoen Venezolanen zijn 4,6 miljoen mensen op de vlucht geslagen. Een groot deel van hen – ruim 1,8 miljoen mensen – wordt in Colombia opgevangen. Veel van deze vluchtelingen leven in diepe armoede.  

Grootste nood

ZOA is er voor zowel de Colombianen als de Venezolaanse vluchtelingen in de grensgebieden. “Vluchtelingen hebben dringend behoefte aan voedsel, drinkwater, onderdak, vervoer en medische zorg”, vertelt Mike Boomer van ZOA in Colombia.

Vooral sanitaire voorzieningen en water zijn van het allergrootste belang. Het ontbreken van goede hygiënische omstandigheden kan immers zorgen voor besmetting van allerlei ziektes. Veel gezinnen belanden uiteindelijk in vluchtelingenkampen of op straat. Ze zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting.

“De situatie is kritiek omdat vrouwen, mannen en kinderen grote open ruimtes delen in tijdelijke onderkomens”, zegt Mike. “Zij hebben dringend noodhulp én bescherming nodig.”

Vluchtelingen hebben zelf aangegeven dat vooral vrouwen en meisjes op doorreis meer risico lopen op seksuele uitbuiting. Mensensmokkelaars en criminele bendes zijn actief in de grensgebieden en rond de kampen.

Deze criminelen zetten in op gedwongen rekrutering, mensenhandel en drugshandel. Maar ook is er veel leed binnen de families. Kinderen moeten bedelen of worden mishandeld en verwaarloosd.

Wat doet ZOA?

ZOA werkt met name in de grensgebieden Arauca en La Guajira, in het noordoosten van Colombia. We zetten vooral in op water en sanitaire voorzieningen onder vluchtelingen. Daarnaast delen we elke maand 25.000 voedselpakketten uit onder de getroffen bevolking in deze gebieden, die zwaar lijden onder de constante stroom vluchtelingen.

Ook worden elektronische vouchers verstrekt aan vluchtelingen op doorreis. Die kunnen zij op vastgestelde plekken inwisselen voor de eerste levensbehoeften. Zo helpen we vluchtelingen om hun grootste nood te lenigen, maar wordt ook de lokale economie gestimuleerd. Op de langere termijn wil ZOA vakinhoudelijke trainingen aanbieden, zodat mensen hun eigen inkomen kunnen verdienen en niet afhankelijk blijven van hulp.

Samen zijn we er voor Colombia. De situatie in dit land is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Help je mee zodat zij schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen hebben?

Doneer en help mensen in Colombia

Ik wil er samen met ZOA zijn om mensen op de vlucht te helpen aan de eerste levensbehoeften.