Overslaan en naar de inhoud gaan
Martin Visscher

Passie voor bomen

ZOA Business Ambassador Martin Visscher (54) houdt van het bos. Daarom zet hij zich vol passie in voor de aanplant van bomen in Ethiopië. 

ZBA’er Martin Visscher:

'Wat me raakt, is de ontmanteling van de schepping'

“Ik hou van bos”, zegt ZOA Business Ambassador Martin Visscher (54). Hoe meer bos, hoe beter. Voor mens, dier én milieu. Daarom zet hij zich vol passie in voor de aanplant van bomen in Ethiopië. Om onder andere ontbossing en de effecten van klimaatverandering tegen te gaan. 

Klimaatverandering gaat je aan het hart?  
“Wat me heel erg raakt, is de ontmanteling van de schepping. De basisopdracht die we van God hebben gekregen - de zorg voor de schepping - treden we met voeten. We nemen ons rentmeesterschap onvoldoende serieus, we koesteren onze leefomgeving niet, hoe pijnlijk is dat! En daar worden niet alleen wijzelf de dupe van, maar vooral ook kwetsbare mensen in crisisgebieden.”  


Ook in het dagelijks leven ben je – letterlijk - rentmeester? 
“Klopt. Inmiddels heb ik als rentmeester veel ervaring met het beheer van bossen, natuurterreinen, landerijen en landgoederen. Vanuit mijn kantoor richtte ik de Dutch Millennium Foundation op om tien procent van de overwinst te kunnen inzetten voor goede doelen. Zo kwam ik in 2014 onder andere bij ZOA uit, specifiek bij het bebossingsproject in Ethiopië. Dat project sluit goed aan bij mijn liefde voor bossen én mijn studie Duurzaam Bos- en Natuurbeheer.”  

Waarom bomen planten in Ethiopië? 
“Ontbossing is een groot probleem in Ethiopië, vooral in combinatie met de enorme droogte op sommige plekken. Bomen nemen CO2 op, houden water vast en gaan verwoestijning en erosie tegen. Bossen leveren werkgelegenheid – denk aan kweken, planten en toezicht -, bruikbare materialen en voedsel op. Ze zorgen dus voor een betere leefomgeving, inclusief die van vele ontheemden en vluchtelingen in dat land. Als bevlogen ondernemer én ZOA Business Ambassador vind ik het fijn om met andere ondernemers de handen ineen te slaan om projecten als deze mogelijk te maken!”  

 
Wil je als ondernemer ook aanhaken bij ZOA's Business Network? Lees meer hier