Colombia: Als je niets hebt en zelfs dat verliest

Noodhulpcoördinator Kees Jan Hooglander is momenteel in Colombia, waar ZOA sinds kort projecten gestart is. Wat hij in Riohacha, in het noordoosten van Colombia aantrof was zó schrijnend dat hij ons meteen een update stuurt.

“In dit gebied komen er ontzettend veel Venezolanen de grens over. Ze hebben geen keus, in hun eigen land is helemaal niets meer te verkrijgen. Er wordt gesproken van een inflatie van meer dan 1,3 miljoen procent ten opzicht van een paar jaar terug. Je hebt als het ware een koffer vol geld nodig om een brood te kunnen kopen.”

“In het kampje dat ik vanmorgen bezocht wonen veel Venezolaanse vrouwen, het viel me op dat het vooral veel alleenstaande moeders met hun kinderen zijn. ‘Kamp’  is nog bijna een groot woord, de vrouwen wonen in schamele hutjes en slapen op de grond. Als het regent stroomt er zoveel water door hun ‘huis’ dat ze moeten staan om niet te verdrinken. Van slapen zal dan niet veel meer komen!”

Wat kun je nog verliezen als je al helemaal niks hebt? Blijkbaar de zekerheid dat je op deze aarde een plekje hebt waar je kan verblijven..."

“Verder is er hier echt niets. De moeders hebben geen geld voor voedsel, via een illegale tap weten ze wat water te krijgen en hun behoefte doen ze noodgedwongen in de open lucht. Naar het ziekenhuis is al helemaal geen optie, pas als er echt een levensbedreigend noodgeval is mag een Venezolaan naar het ziekenhuis, maar om daarvoor in aanmerking te komen moet je al bijna overleden zijn. Veel kinderen zijn dan ook ernstig ondervoed of ziek.”

“Dit klinkt schrijnend, en dat is het ook. Maar wat me het meest raakte bij deze vrouwen, ze hebben niets en zelfs dat wordt van ze afgepakt. Het veldje waar ze op staan is namelijk prive-land en ze moeten binnen een maand verdwenen zijn. Waarheen? Dat maakt de eigenaar niet uit. Het raakt me, want het lijkt alsof Colombianen en hun overheid steeds minder met deze mensen te doen hebben. Door de harde optredens worden de meest kwetsbare mensen vooral getroffen. Degene die geen keus hebben. Deze vrouwen zijn al eens eerder van het land gejaagd, maar kwamen terug omdat ze nergens anders heen konden gaan.

Wat kun je nog verliezen als je al helemaal niks hebt? Blijkbaar de zekerheid dat je op deze aarde een plekje hebt waar je kan verblijven…”

ZOA heeft hulp opgestart in Colombia om de meest kwetsbaren, zoals deze moeders die overal verjaagd worden, te kunnen helpen. Meer lezen over wat we in Colombia doen? Ga naar de landenpagina Colombia.