Filippo Grandi (UN) vraagt hulp voor omliggende landen in Zuid-Amerika

Wij vragen Hielke (ZOA) om een reactie

Filippo Grandi, de hoge commissaris bij de UN voor vluchtelingenzaken, verklaarde na een bezoek aan Brazilie dat er meer ondersteuning moet komen voor omringende landen die mensen uit Venezuela opvangen die hun eigen land ontvluchten. Ook constateerde hij een groeiende weerstand tegen de vluchtelingenstroom die steeds groter lijkt te worden.

ZOA is onlangs gestart met hulpverlening in gebieden in Colombia waar Venezolaanse vluchtelingen worden opgevangen. De goedkeuringen zijn afgelopen week binnengekomen en ZOA kan er projecten gaan starten. Wij lazen het nieuws over de bevindingen van Filippo Grandi en stelden Hielke Zantema, medewerker van het Disaster Response Team bij ZOA, een aantal vragen hierover.

Hielke, wat is jouw eerste reactie als je dit artikel leest?
Ik zie momenteel nog veel bereidwilligheid van de Colombianen in het gebied waar ZOA momenteel werkt. Hier is hier wel een verklaring voor. In het verleden zijn veel Colombianen door omstandigheden in eigen land gevlucht naar Venezuela en willen daarom de deur openhouden voor de vluchtelingen die nu vanuit Venezuela naar Colombia moeten vluchten en hulp nodig hebben. Toch is er wel wat aan het veranderen. Het klopt wel dat je in de loop van de afgelopen maanden meer kleine tekenen ziet van onrust en dat de situatie wel eens kan gaan veranderen. Er worden meer incidenten gemeld gericht tegen Venezolanen en er zijn meer klachten over groeiende criminaliteit. Deze geluiden pikt de media natuurlijk ook op en maken hier weer een eigen verhaal van.

Herken jij dit ook?
Ik heb deze criminaliteit gelukkig nog niet aan de lijve ondervonden in de tijd dat ik er was maar ik kan me wel goed voorstellen dat er een kern van waarheid in zit. Moet je je voorstellen dat je hebt moeten vluchten zonder dat je iets in je bezit had. Uit nood geboren kunnen mensen dingen gaan doen die niet mogen en ik kan me ook voorstellen dat dit voor meer spanningen zorgt tussen Venezolanen en Colombianen.

Doet ZOA iets voor Colombianen?
Jazeker. Het zou niet goed zijn als we ons in onze projecten alleen maar zouden gaan richten op Venezolanen. Dit zou zorgen voor alleen maar meer spanning. Overal ter wereld is al gebleken dat als de hulp alleen gericht is op de mensen die gevlucht zijn dat het dan op een bepaald moment verkeerd gaat. Het is belangrijk om goed te inventariseren wie hulpbehoevend zijn en een goed evenwicht te vinden. Belangrijk hierin is het betrekken van de lokale overheden  die in landen als deze toch een grote rol spelen.

Op welke manier worden Colombianen dan geholpen?
Venezolanen en Colombianen zullen op dezelfde manier geholpen worden en hoe verbazingwekkend ook, vaak liggen de behoeften echt dicht bij elkaar. Een klein voorbeeld hiervan is een watertank. Zowel Colombianen als Venezolanen hebben vaak een kleine watertank. Het zou voor beide groepen enorm helpen als zij een grotere watertank in hun bezit hebben.

Het is natuurlijk enorm moeilijk om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren maar we hopen op zo min mogelijk spanningen tussen deze twee groepen en doen er alles aan wat in onze macht ligt om dit te voorkomen."

Kijk hier meer informatie over ons werk in Colombia

Colombia