Overslaan en naar de inhoud gaan
Syrië Ehab bekijkt de schade na de aardbeving

Syrië - een jaar na de aardbeving

Op 6 februari 2023 werd het noorden van Syrië opgeschrikt door een verwoestende aardbeving. En dat in een land dat al in puin lag, na twaalf jaar conflict. Toch houden de Syriërs moed. Een jaar later is ZOA is er nog steeds, om hen te steunen.

ZOA helpt met herstel na de aardbeving

Bouwen aan de toekomst van Syrië

Water, sanitair, voedsel, medicijnen. Aan alles was een schrijnend tekort in het noorden van Syrië, na de aardbeving die het gebied op 6 februari 2023 trof. De nood in de regio wás al groot vanwege de jarenlange burgeroorlog. ZOA werkte daarom al in Aleppo en kon na de aardbeving direct in actie komen om noodhulp te verlenen. Mede dankzij jouw steun.

“Dit moet toch wel echt de bodem van de put zijn”, zei Marjanne van Vliet, directeur van ZOA in Syrië, kort na hevige aardbeving – nu een jaar geleden. “En dat was dus niet zo. Het kan blijkbaar nog erger.”

Noodhulp

Direct na de aardbeving begonnen ZOA medewerkers met het verlenen van noodhulp in het getroffen gebied. Jerrycans voor water en voedsel werden uitgedeeld. Bouwinspecteurs werden ingeschakeld om te controleren of het nog veilig was om in huizen te verblijven.

Kort later begon het uitdelen van contant geld aan de meest kwetsbare mensen, zodat ze zelf in hun eerste levensbehoeften konden voorzien. Nu, een jaar later, hebben 13035 mensen daarmee medicijnen, eten of schoolspullen kunnen kopen.

Jerrycan wordt uitgedeeld in Aleppo

Water

De aardbeving zorgde ervoor dat veel mensen in Aleppo zonder water kwamen te zitten. Een belangrijk waterpunt in de stad raakte zwaar beschadigd. ZOA heeft dit hersteld, zodat 200.000 mensen nu weer toegang tot schoon drinkwater hebben.

ZOA is ook bezig met de reparatie van irrigatiekanalen die door de aardbeving verwoest zijn. Daarmee kunnen zo’n 20.000 boeren hun land weer irrigeren en gewassen laten groeien. Daarmee kunnen ze andere mensen in voedsel voorzien en een inkomen verdienen.

Schoolgebouwen die nog in tact waren, werden na de aardbeving gebruikt als opvangcentra voor mensen die alles kwijt waren. In 10 van deze schoolgebouwen in Aleppo herstelde ZOA beschadigde water- en sanitaire voorzieningen. Tot enkele maanden na de aardbeving werden daar 3976 mensen opgevangen. Inmiddels wordt er weer lesgegeven en maken de leerlingen gebruik van de voorzieningen.

In 36 andere schoolgebouwen waren alleen kleine reparaties aan het sanitair nodig. Hier zorgde ZOA ook voor, zodat studenten vanuit de wijde regio naar de scholen konden komen om hun jaarlijkse examens te schrijven.

Even terug naar een jaar geleden. Hoe zag Aleppo eruit na 6 februari 2023? En hoe ging ZOA te werk? Volg ZOA directeur in Syrië, Marjanne van Vliet, tijdens haar eerste dagen in Aleppo, kort na de aardbeving. Meld je aan en bekijk de documentaire ‘Marjanne in Aleppo’ van ZOA’s filmmaker Lieuwe Siebe de Jong.

Ontvang toegang tot de documentaire

Onderwijs

Na de aardbeving lag het onderwijs in het noorden van Syrië maandenlang stil. Sommige scholen werden gebruikt als opvanglocatie; anderen raakten door de aardbeving te zwaar beschadigd.

ZOA vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren in het gebied weer les krijgen. Samen met lokale aannemers wordt daarom hard gewerkt aan het herstel van drie zwaar beschadigde schoolgebouwen. Zo kunnen veel kinderen in stad weer veilig naar school.

Een jaar na de aardbeving houden de Syriërs moed, zegt één van de medewerkers van ZOA in Syrië.  “En we verwachten dat de heropening van de scholen de veerkracht van de gemeenschappen zal vergroten.”

Syrië herbouw scholen

Een jaar na de verwoestende aardbeving is de hulp in Syrië nog in volle gang. Samen helpen we mensen die door het conflict en de aardbeving alles zijn kwijtgeraakt. En zolang dat nodig is, blijven we dat doen. Help je ook mee?

Ja, ik help bij oorlogen en rampen

Jouw steun maakt het mogelijk om snel in actie te komen bij noodsituaties. Samen helpen we met onderdak, voedsel en drinkwater.

ZOA is onderdeel van het Christelijk Noodhulpcluster. Bij grote rampen en crises komt het Christelijk Noodhulpcluster snel in actie.