Overslaan en naar de inhoud gaan

De Vergeten lijst 2021 

Met de Vergeten Lijst richt ZOA de schijnwerpers op vijf landen met vergeten problemen: Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar

Lees meer

de nood is hoog

Vijf landen met met complexe, langdurige crises

De wereld is in grotere nood dan ooit. Wereldwijd zijn er meer dan 80 miljoen vluchtelingen. Acute crises komen vaak even in de media, maar worden dan vergeten. Ondertussen gaat het lijden van de getroffen mensen jarenlang door. Maar ZOA vergeet hen niet! Daarom presenteren wij de Vergeten Lijst. Met aandacht voor slachtoffers van vergeten rampen.

Met de Vergeten Lijst richt ZOA de schijnwerpers op vijf landen met complexe en langdurige crises. De situatie in deze landen voor de bevolking is schrijnend en de nood is hoog. Het gaat om de landen Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar. De Vergeten Lijst is zorgvuldig samengesteld aan de hand van diverse criteria en bronnen. Lees hier meer over op de pagina:

Waarom déze landen op de Vergeten lijst staan

1. Congo

Wat is er aan de hand in Congo? Is het daar ooit rustig geweest? Het land heeft zeer gewilde grondstoffen, de wereld vecht erom. Dat leidt tot onmetelijk veel geweld, machtsmisbruik en uitbuiting. Rebellen ronselen kindsoldaten en er is veel geweld tegen vrouwen. Miljoenen Congolezen zijn ontheemd, lijden honger en zijn ernstig getraumatiseerd.

Zo’n 15 miljoen Congolezen zijn afhankelijk van humanitaire hulp. Zij hebben geen drinkwater en niet genoeg voedsel. Veel problemen versterken elkaar. Een oplossing van het één is niet mogelijk zonder de andere aan te pakken. Ingewikkeld? Ja. Uitzichtloos en hopeloos? Niet als het aan ZOA ligt! Lees meer over wat er aan de hand is in Congo op deze pagina:

Wat is er aan de hand in Congo

2. Burundi

Wat is er aan de hand in Burundi? Heb jij weleens van Burundi gehoord? Het is misschien wel het onbekendste land op de Vergeten Lijst. Een klein land met prachtige glooiende heuvels, ingeklemd tussen Congo, Rwanda en Tanzania. Maar dat lieflijke staat in scherp contrast met het bittere lijden van de bevolking.

Burundi is ook nog eens een van de armste landen in de wereld. Miljoenen gezinnen gaan met honger naar bed en staan met honger op. Meestal hebben ze geen schoon drinkwater. Zeker 68% van de bevolking leeft onder de armoedegrens. Gewapende groepen gaan rond. Veel inwoners zijn gevlucht. Wie na verloop terugkeert, eist zijn grond op. Dat levert weer nieuwe spanningen op. Lees meer over wat er aan de hand is in Burundi op deze pagina:

Wat is er aan de hand in Burundi

3. Colombia

Wat is er aan de hand in Colombia? Soms komt het Zuid-Amerikaanse land even in het nieuws, maar dan verdwijnt het Colombia alweer snel achter de coulissen. Maar de crisis in dit land blijft! De burgeroorlog is weliswaar voorbij, maar wapens zijn er nog volop. Bijna 7,6 miljoen mensen zijn ontheemd. Het hoogste aantal wereldwijd.

Colombia herbergt meer dan een miljoen vluchtelingen uit Venezuela. Zij zijn de grens overgestoken op de vlucht voor de politieke en economische crisis in hun eigen land. Net als de ontheemde Colombianen leven ze onder moeilijke omstandigheden. Zij hebben dringend water, voedsel en gezondheidszorg nodig. Veel gezinnen zijn kwetsbaar voor mensenhandel en uitbuiting. Lees meer over wat er aan de hand is in Colombia op deze pagina:

Wat is er aan de hand in Colombia

4. Zuid-Sudan

Wat is er aan de hand in Zuid-Sudan? Het zou deze zomer een feestje moeten zijn: 10 jaar Zuid-Sudan. Maar in het jonge Afrikaanse land is het nog geen dag vredig geweest. Als je hier woont, maak je niet alleen veel geweld mee, maar ook natuurrampen. Elke dag eten op je bord? Niet in Zuid-Sudan. In grote delen heerst acute hongersnood.

Niet eerder zijn zoveel kinderen en volwassenen in dit land geraakt door conflicten, droogte (in het ene deel van het land) en hevige regenval (in het andere deel). Overstromingen spoelen kostbare oogst weg. Bijna 6 miljoen Zuid-Sudanezen hebben dringend voedsel en water nodig. De situatie is schrijnend. Wie kijkt naar ze om? Lees meer over wat er aan de hand is in Zuid-Sudan op deze pagina:

Wat is er aan de hand in Zuid-Sudan

5. Myanmar

Wat is er aan de hand in Myanmar? De laatste tijd is het land vaker in het nieuws door de coup en alle protesten daartegen. Wat we niet horen is dat Myanmar een van de armste landen van Zuidoost-Azië is. De bevolking leeft in grote delen van het land onder zeer arme omstandigheden. Er is een groot tekort aan voedsel en schoon drinkwater.

ZOA helpt mensen die moeten vluchten voor geweld of een ramp. In Myanmar komen deze twee extremen samen. De noden die we aantreffen zijn hartverscheurend. Zo lopen sommige inwoners ziektes op omdat er bijvoorbeeld geen latrines zijn. Door coronamaatregelen is ook nog eens het inkomen van veel mensen drastisch geslonken. Helaas lijkt het einde van de diverse crises nog niet in zicht. Lees meer over wat er aan de hand is in Myanmar op deze pagina:

Wat is er aan de hand in Myanmar

Samen zijn we er voor Congo, Burundi, Colombia, Zuid-Sudan en Myanmar. De situatie in deze vergeten landen is schrijnend. Er is dringend behoefte aan eerste levensbehoeften. Help je mee om hen schoon drinkwater, voedsel en een veilige plek om te slapen te geven?

Doneer en help in landen van de Vergeten Lijst

Ik wil er samen met ZOA zijn om mensen in deze landen te helpen aan de eerste levensbehoeften.