Bloedbad in Congo: ZOA evacueert dorpelingen

Begin mei werden acht dorpjes in het oosten van Congo overvallen door rebellen. Twintig dorpelingen werden vermoord en velen raakten gewond. ZOA evacueerde 5334 mensen uit het gebied en probeert te voorkomen dat de dorpelingen van de honger sterven.

Toen rebellen met machetes zijn dorp binnenvielen, liet Michel (36) zijn vrouw en kinderen op de vlucht slaan en sloot hij zichzelf op in zijn huis. Als gehandicapte kon hij immers niet lopen, en dus ook zichzelf niet in veiligheid brengen. Het is aan zijn buurman te danken dat Michel vandaag nog in leven is. Toen deze man Michel in zijn huis zag zitten, nam hij hem op de rug en bracht hij hem naar de bush. Die dag werden verschillende dorpelingen vermoord.

Het zijn verschrikkelijke verhalen die ons deze zomer uit Congo bereikten. Begin mei van dit jaar werden acht dorpen in het oosten van Congo aangevallen door rebellen. Twintig mensen stierven, velen raakten gewond en huizen werden vernietigd. De dorpelingen die hun vege lijf wisten te redden, leven sindsdien in bittere armoede in een ander deel van hun provincie. De 5334 mensen worden opgevangen door de gemeenschappen waar ze heen vluchtten, waar ze afhankelijk zijn van het voedsel dat ze van deze gemeenschappen krijgen.

De dorpelingen die hun vege lijf wisten te redden, leven nu in bittere armoede

Hoewel de gastgemeenschappen er alles aan doen om de vluchtelingen te helpen, raken ook hun voedselvoorraden langzaam op. Vijf kinderen jonger dan vijf jaar stierven inmiddels al aan de honger en gebrek aan gezondheidszorg. De zorg is dat er meer doden zullen vallen als er geen hulp van buitenaf komt.

Wat doet ZOA
Toen ZOA Congo van het bloedbad hoorde, kwam ze gelijk in actie. We konden zo vele dorpelingen naar veilige gebieden evacueren. De grootste noden in het gebied zijn nu een gebrek aan voedsel en gebrek aan geld en mogelijkheden om eigen voedsel te genereren.

ZOA deelt daarom voedselbonnen uit, waarmee een gezin van zes personen een maand lang voedsel kan kopen. Daarnaast ondersteunen we honderd gezinnen bij het aanleggen van een tuin, waarin ze groenten kunnen verbouwen. We geven de gezinnen grond, gereedschappen en geven ze een training hoe ze groenten kunnen verbouwen.

Lees ook het verhaal van Kavira, die met haar kinderen vluchtte nadat rebellen haar dorp overvallen hadden. “Net toen wij op het punt stonden vermoord te worden en al vastgebonden waren, kwam het leger om ons te redden. Dankzij God ontsnapten mijn kinderen en ik die dag aan de dood.”
Meer verhalen lezen uit Congo? Kijk eens in ons landendossier.

c1

Michel vluchtte voor rebellen die zijn dorp overvielen.