Boyi wil graag naar school

De 10-jarige Boyi is gek op voetbal, vindt het leuk op school en droomt van een goede baan later. Later wil hij namelijk voor zijn familie zorgen! Er is alleen een probleem: Boyi komt uit Zuid-Soedan…

Door de burgeroorlog in het Afrikaanse land is het al tijden levensgevaarlijk. Het geweld kostte al veel mensenlevens en maakt het voor veel Zuid-Soedanezen onmogelijk om te blijven. Ook in het dorp van Boyi kun je zomaar vermoord worden. Samen met zijn tante vluchtte hij daarom naar buurland Oeganda.

Een ingrijpende gebeurtenis voor een jongen van tien. “Voordat we vertrokken waren er al verschillende buren en vrienden van ons vermoord. Dat was al heel heftig”, vertelt de tante van Boyi. “Vervolgens moesten we zelf ineens weg omdat het voor ons ook niet langer veilig was. Dat zijn dingen die niemand, en vooral een kind, niet mee zou moeten maken”.

"Voor jongens als Boyi is hier zonder school niks te doen"

— Tante van Boyi

Na een onstuimige tocht zonder eten en waarin de kogels hun letterlijk om de oren vlogen, kwamen Boyi en zijn tante aan in een Oegandees vluchtelingenkamp. Eenmaal in het kamp sloeg de verveling al snel toe. “Voor jonge jongens als Boyi is hier niks te doen”, legt tante uit. “Ze hangen een beetje rond en spelen met een zelf gefabriceerde bal. Maar daar is de lol ook snel vanaf.”

Gelukkig kwam daar verandering in. In de buurt van het vluchtelingenkamp werd een school geopend, waar ook Boyi welkom was. Met plezier gaat hij er elke dag naartoe. Naast onderwijs krijgt Boyi er ook elke dag een warme maaltijd, die speciaal voor de leerlingen gemaakt wordt. “Het is fijn om te zien dat Boyi zo gemotiveerd is op school, maar nog fijner om te weten dat hij nu ook werkt aan zijn ontwikkeling”, vertelt tante.

Boyi zelf is ook om een andere reden blij met de school, fluistert hij. “Pas hebben de andere kinderen en ik een zaklamp gekregen. Dan kan ik ’s nachts stiekem nog even in bed lezen!”

ZOA wil onderwijs mogelijk maken voor kinderen die te maken hebben met oorlog of geweld. Met jouw steun kunnen we meer kinderen als Boyi helpen. Investeer jij in de toekomst van een kind in een crisisgebied?

Geef een gift