Droogte in Ethiopië: hoe heeft het zover kunnen komen?

Toen ZOA in het zuiden van Ethiopië zag dat mensen letterlijk dreigden de sterven van de dorst, kwamen we razendsnel in actie om levens te redden. Watergebrek is in dit Afrikaanse land echter niets nieuws. Hoe heeft de situatie daar toch zo uit de hand kunnen lopen? 

Het was schrikken voor onze collega Kees-Jan Hooglander. Tijdens een bezoek aan het zuiden van Ethiopië, zag hij een enorme ramp voltrekken. Voor zijn ogen vielen vrouwen flauw – dat was dit keer niet vanwege zijn verschijning maar door de gigantische dorst die ze hadden. Ook zag hij dat mensen uit pure nood modder moesten drinken omdat het water uit de beschikbare bronnen opgedroogd was.  

Niets nieuws 

Watergebrek is in Ethiopië geen nieuws dat de voorpagina’s haalt. Sterker nog: in veel gebieden in het Afrikaanse land kampt de bevolking tijdens de eerste maanden van het jaar vaker met watertekorten. Na het regenseizoen in de zomermaanden is er immers geen druppel regen meer gevallen en vaak is het maar de vraag of er genoeg water beschikbaar is tot het in april of mei weer begint te regenen.  

DSC08272

Maar toch ook wel  

In het zuiden van Ethiopië, een warm gebied, bleek een aantal maanden geleden al een probleem te ontstaan. Rond de stad Filtu zochten de afgelopen tijd veel mensen, ontheemden, uit de nabijgelegen Somali Regio een schuilplaats nadat ze moesten vluchten voor etnische conflicten in het gebied waar ze woonden. De ontheemden zijn nomaden die normaal gesproken overleven van het hoeden van hun vee, maar door conflicten alles kwijtraakten.  

Kritieke situatie 

Zowel de ontheemden als de permanente bewoners van het gebied rond Filtu zijn afhankelijk van het water uit de FiltuDekasuftu-rivier. Een aantal maanden geleden al bleek dat deze rivier een aantal problemen had met de wateropname, waardoor er waarschijnlijk een tekort aan water zou ontstaan. Helaas lukte het de overhead, door gebrek aan geld en conflicten in het gebied, niet om dit probleem op tijd op te lossen. Het beschikbare water uit de rivier bleek daarom niet genoeg voor de groeiende bevolking in het gebied en binnen no time raakten reservoirs en waterbronnen leeg. En ziedaar: een enorm probleem!  

En ziedaar: een enorm probleem!  

ZOA komt in actie 

Vanwege de kritieke situatie kan ZOA niets anders doen dan snel in actie te komen en de bevolking rond Filtu te helpen de droge maanden te overleven. Lees hier wat ZOA doet om dit probleem op te lossen!  

Help je mee te zorgen dat de redding nabij is in bijvoorbeeld Ethiopië, Nigeria en Afghanistan? Voor bijvoorbeeld €35,- help je al een gezin in Ethiopië met genoeg water voor twee maanden.

Doneer nu