Het effect van de Afghanistan Joint Response in acht video's

In de eerste helft van 2017 hielp de Afghanistan Joint Response – een alliantie van Nederlandse hulporganisaties (Dutch Relief Alliance) waaronder ZOA – 77.000 ontheemde Afghanen aan huisvesting, voedsel, warmte en schoon drinkwater. Die hulp was hard nodig. Meer dan één miljoen Afghanen zijn ontheemd door oorlogsgeweld. Gevlucht voor de Taliban, voor IS. Wat ze hadden, zijn ze kwijt.

Uit de buurlanden Pakistan en Iran keren bovendien honderdduizenden noodgedwongen terug naar hun land. Maar is het wel hun land? Ooit zijn ze gevlucht voor eerder oorlogsgeweld – soms wel veertig jaar geleden. Nu – opgejaagd en ongewenst als vluchteling in het buitenland – keren ze terug. Terug naar een land in oorlog.

Samen met het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en zeven andere hulporganisaties staat ZOA deze extreem kwetsbare vrouwen, mannen en hun kinderen terzijde. Dat doen we met Nederlands belastinggeld – dat wil zeggen: met jouw steun.

Wie deze mensen zijn en wat de hulp voor hen betekent, delen we graag op deze pagina. Komende maanden tonen we hier elke week één nieuw videoportret uit Afghanistan. Zo zie jij wat jouw steun betekent voor mensen als Farmina, Abdul and Shah Bibi.

Abdul Quareem

Toen Rusland Afghanistan binnenviel was Abdul Qareem (40) nog een baby. Zijn vader kwam om, het gezin vluchtte naar Pakistan. Ondanks zijn verlamming door polio slaagde Abdul erin om daar een leven op te bouwen en zijn eigen gezin te onderhouden. Tot de politie hem begon te mishandelen en zelfs arresteerde. Weer moest hij vluchten.

Farmina (40 jaar)

Farmina (40) staat er alleen voor. Haar man was soldaat bij het Afghaanse leger. Twee keer zorgde zij dat hij vrijkwam uit een Taliban gevangenis. Hun huis werd platgebrand. Vandaag leeft Farmina in een tent met haar vier kinderen. Pal naast een drukke en stoffige weg. Haar man heeft ze al weken niet gezien. Hij verloor zijn baan en raakte verslaafd aan de heroïne. Hun zoontje van zes poetst schoenen in de stad en geeft het geld aan zijn moeder.

Sami (27) en Nabha (29)

Sami Ullah (27) en zijn vrouw Nabha (29) zijn geboren in Pakistan. Hun ouders zijn ooit uit Afghanistan gevlucht vanwege de oorlog. Omdat zij en hun ouders niet geregistreerd staan als vluchteling, begon de politie hen lastig te vallen. Ze werden herhaaldelijk opgepakt. Ze lieten alles achter en gingen naar Afghanistan. Daar wonen ze nu in een tent, op een klein binnenkoertje, dicht bij de Pakistaanse grens.

Shah Bibi (35)

Shah Bibi (35) woont met zes kinderen – drie van haar zelf en drie van haar schoonbroer – in één grote kamer. Nadat haar man en zijn broer door IS waren vermoord, moest ze vluchten. De eerste wintermaanden verbleven zij en de kinderen in een tent. Met hulp van de Dutch Relief Alliance kan ze én de oudere kinderen naar school sturen, én de huur betalen van een kamer – een stuk veiliger en comfortabeler.

Humaira

In het dorp waar Humaira (35) heen is gevlucht noemen ze haar ‘de weduwe’. Maar zelf weet ze niet of ze weduwe is. Haar man is maanden geleden gegijzeld door IS. Ze heeft sindsdien nooit meer iets van hem vernomen. Hun huis is door IS in brand gestoken. Humaira zorgt in haar eentje voor 8 kinderen.

Komende tijd wordt hier elke week een nieuwe video geplaatst. Bezoek deze pagina vaker voor bijvoorbeeld het verhaal van Shah Bibi, die met haar zes kinderen in één kamer woont of Momin van 26, die via de Dutch Relief Alliance een baan in de bouw gevonden heeft.

Meer lezen over ZOA’s werk in Afghanistan? Neem dan eens een kijkje in het landendossier