Feiten over de ramp op Sulawesi

Je hebt er waarschijnlijk veel over gehoord op het nieuws, de tsunami en aardbevingen op Sulawesi. Slechts een paar weken na de aardbeving op Lombok werd dit Indonesische eiland getroffen door niet alleen bevingen, maar ook een hevige tsunami. Maar hoe groot was de ramp nou echt? In dit artikel vind je de feiten en cijfers over deze ramp. 

Op vrijdag 28 september werd Sulawesi getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,4 op de schaal van Richter. Het bleef niet bij de aardbeving, maar ook in de zee vond er een landverschuiving plaats. Deze had verwoestende gevolgen: het leidde tot de enorme tsunami die Sulawesi nog geen 30 minuten na de beving trof. De golven waren zo’n zes meter hoog en complete dorpen en steden zijn weggevaagd. De gevolgen zijn schokkend. Meer dan 1,400 doden, 2,500 gewonden en volgens de verenigde naties hebben meer dan 190,000 mensen dringend hulp nodig. Zo’n 65,000 mensen zijn door deze ramp hun huis kwijtgeraakt.

Door deze harde feiten heen komt de nood duidelijk naar voren. Veel mensen zijn letterlijk alles kwijtgeraakt en aan veel zaken is een gebrek. Sulawesi was lange tijd onbereikbaar voor hulpverleners, waardoor de roep om hulp nog luider werd. De grootste behoeften zijn eten en drinken, medische hulp en onderdak. ZOA leeft mee met alle slachtoffers van de ramp en wil hen niet in de steek laten. Daarom zijn we samen met het Christelijk Noodhulpcluster een actie gestart. Samen met onze partners op het eiland voorzien we in de grootste nood. We zorgen voor voedsel, schoon drinkwater, medische hulp en tijdelijk onderdak.

Bekijk hier een overzicht van de belangrijkste feiten en cijfers over de ramp:

1

ZOA zet zich samen met het Christelijk Noodhulpcluster in voor de slachtoffers op Sulawesi. We zorgen onder andere voor voedsel, schoon drinkwater, onderdak en medische hulp. Help je mee met een gift?

Doneer nu