Gerrianne in Uganda blog #4: wat doe ik als trainee?

Ik ben nog niet zo lang weg uit Nederland, dus er zijn nog genoeg mensen die vragen hoe het met mij gaat. Even een app’je, een Skype-date of via een vraag aan mijn familie. Vaak gaat het dan over de mooie momenten. De bijzondere dingen die ik meemaak. En toch is het leven als trainee heel gewoon. Het is niet de eerste keer dat ik voor langere tijd in het buitenland woon. Ik weet dus ook wel dat iedereen in het begin nog enthousiast met je meeleeft en dat dit langzaam wel minder wordt. Als je die ene bruiloft mist, waarop je oude vrienden weer zou zien. Maar ondertussen maak ik nieuwe vrienden. Ik ben echt begonnen om een nieuw leven op te bouwen. En dat leven wordt langzaam normaal.

Z’n gangetje, zoals we dat in de Achterhoek, waar ik vandaan kom, zouden zeggen. Daarom deze keer geen blog met indrukwekkende verhalen, maar over het gewone leven. Half geschreven in Kampala, half geschreven in Amudat. Over de ups en downs van trainee-zijn. Natuurlijk kan ik een groot lovend verhaal schrijven over het leven van een trainee. Over het algemeen geniet ik zeker met volle teugen van dit avontuur. De dagen vliegen voorbij. Ik mag rondreizen door Uganda, trainingen geven en het veld in. Maar de meeste dagen breng ik door met mijn laptop, programeer ik Excel-vragenlijsten voor de tablets en beantwoord ik emails. Heel veel emails. Het internet werkt niet, de melk bederft, de stroom valt uit en de watertank is leeg. Ook dat hoort bij de dagelijkse dingen.

De afgelopen blogs heb ik verteld over de eerste indrukken en de contrasten in dit mooie land. Nu al die indrukken een beetje zijn geland, wil ik jullie graag iets meer vertellen over mijn dagelijkse bezigheden. Trainee PGA, wat is dat eigenlijk? Wat doe ik eigenlijk? Mijn eerste evaluatie heb ik al achter de rug. Een goed moment om even om tafel te zitten met mijn directe supervisor en collega om te kijken naar wat ik heb gedaan en wat ik graag zou willen leren in de komende twee maanden. In het algemeen zijn de Program Advisors in een land verantwoordelijk voor het ondersteunen van de projecten. Inhoudelijke support, maar ook trainingen geven aan de lokale staff, project voorstellen schrijven, rapporten in elkaar draaien en M&E.

M&E, dat staat voor monitoring and evaluation. Twee echte vaktermen. In de afgelopen weken heb ik het steeds zo samengevat tijdens trainingen: leren en vieren. In alles wat we doen als ZOA Uganda, willen we graag leren van wat we doen en we willen onze successen vieren. Mijn taak als trainee dit jaar is om alle projecten over te laten stappen naar digitale dataverzameling. De ontwikkelingssamenwerking sector loopt soms een beetje achter de feiten aan. Informatie verzamelen gebeurd nog met pen en papier. Tabellen worden ingevuld en dan in excel verwerkt. Niks mis mee, maar het kan allemaal makkelijker, sneller en efficienter. Dus daarvoor is KoBo Toolbox ontwikkeld. Een online programma met een app die je helpt om in het veld, ook zonder internet, data te verzamelen. Dus stapje voor stapje gaat elk project in Uganda op deze manier data verzamelen.

Ik ben helemaal geen technisch meisje, maar ik vermaak me prima

Ik ben helemaal geen technisch, betameisje. Ik weet helemaal niets van smartphones, programeren en de wiskunde achter statistiek. Toch heb me in de afgelopen weken helemaal prima vermaakt met KoBo. Het leren van een nieuw programma is als het leren van een nieuwe taal. Ik kan nu interviews programmeren in Excel. Onderweg in de auto, ben ik de telefonische helpdesk voor niet-functionerende KoBo apps. Ik begin alle projecten nu echt te leren kennen. Ook de kanten die minder lekker lopen.

Soms heb ik geen idee waar ik moet beginnen. Loopt Excel tien keer vast, lukt het niet om mailtjes te versturen en wil ik na drie dagen in het stoffige Amudat wel een keer mijn haar wassen. Maar geen stroom betekent ook dinner dates onder een adembenemende sterrenhemel. Vrijheid om jezelf professioneel te ontwikkelen en 5 kilo mango’s voor omgerekend een euro. Welkom in het dagelijkse leven van een ZOA trainee.

 

Meer lezen van Gerrianne? Lees hier haar vorige blogs.

Blog 1: de eerste dagen
Blog 2: kennismaking met Zuid-Sudanese vluchtelingen
Blog 3: leven tussen de contrasten