In Nederland gaan de scholen langzaam weer open, voor kinderen begint het leven weer een beetje normaal te worden. Wereldwijd is de situatie nog steeds aan het verslechteren. In grote delen van Afrika, Azië en Zuid-Amerika stijgt het aantal nieuwe besmettingen nog steeds. Dit raakt gevluchte kinderen dubbel zo hard. Ook voor hen zijn de scholen gesloten, terwijl veel van hen al een leerachterstand hadden. 

In Uganda zitten momenteel 15 miljoen kinderen vanwege het corona-virus thuis. Ze kunnen niet naar school. Onder hen zijn 600.000 vluchtelingkinderen. Deze kinderen moesten huis en haard verlaten en vaak lange afstanden afleggen om op een veilige plek te komen. Tijdens hun vlucht konden ze niet naar school. Nu de scholen gesloten zijn wordt hun leerachterstand nog groter. 

Net als in Nederland zijn de scholen in Uganda al vanaf maart dicht. Maar terwijl hier de scholen weer opstarten, zullen ze in Uganda waarschijnlijk ook nog wel even dicht blijven. Toen de lockdown werd afgekondigd, kwam ZOA kwam in actie. We hielpen met het distribueren van leerpakketten en radio’s zodat kinderen lessen konden volgen op afstand. Hoewel dit goede alternatieven zijn, is het natuurlijk nooit zo effectief als persoonlijk contact met een leraar of lerares. 

Nu de situatie langer duurt, lopen de leerachterstanden steeds verder op. Daarom is ZOA begonnen met het faciliteren van kleine leergroepjes voor met name vluchtelingkinderen. De leergroepjes kunnen nu samenkomen met maximaal 3 scholieren op een open en veilige plek in het vluchtelingenkamp. De kinderen zitten op 2 meter afstand van elkaar en krijgen les van docenten die normaal gesproken op de gesloten scholen werken. Er zit ook een ouder van een van de kinderen bij. Op deze manier kunnen scholieren zich op een veilige manier blijven ontwikkelen. 

Met deze fietsen kunnen de docenten de leergroepjes bereiken

Naast Uganda zijn er nog veel meer ZOA-landen waar scholieren momenteel leerachterstanden oplopen. In landen als Jemen, Syrie en Nigeria zijn de scholen dicht en ontbreken de middelen voor onderwijs op afstand. Help jij ZOA zodat we ook daar gevluchte kinderen kunnen helpen? 

Ja, ik steun het Corona Noodhulpfonds

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.