Hameed en Mohammed werden gered van de hongerdood

Honderdduizenden kinderen in Jemen zijn ondervoed en dreigen door honger te sterven. Toch lukte het ZOA’s lokale team de afgelopen tijd om tientallen kinderen van de hongerdood te redden. Dit is het hoopvolle verhaal van twee van hen.

Het is begin september 2018 als de moeder van de anderhalf jaar oude Hameed Mohammed Ali bezorgd aanklopt bij een kliniek in haar buurt. Haar zoontje heeft heftige diarree, geen honger en weegt nog maar 7,8 kilo. Een zorgwekkende situatie, weet de moeder van Hameed, je kunt de botten van haar zoontje inmiddels tellen.

Het personeel in de kliniek waar Hameed terecht komt, neemt de situatie van de jongen erg serieus. Om dit kind te redden, zal hij de komende maand in de gaten worden gehouden en krijgt hij goed voedsel om op krachten te komen. Ook wordt goed in de gaten gehouden of zijn diarree afneemt. Zijn moeder (38), een geitenhoudster met vijf kinderen en een zesde op komst, is na een maand erg enthousiast over de vorderingen van haar zoon: “ZOA helpt ons enorm. Je kunt zien hoe mijn zoon vooruitgegaan is. Hij was heel erg ziek, dat is nu over. En daarnaast kan ik de vaccinaties voor al mijn kinderen nu dichter bij huis halen en krijg ik gratis medicijnen als iemand ziek is. Ook het voedselpakket dat we krijgen, helpt mijn familie enorm.”

 

Hamid Mohammed Ali uit Jemen

Hameed Mohammed Ali werd op 17 september 2018 met 7.8 kilo opgenomen in ZOA’s kliniek (foto 1). Op 6 november werd hij ontslagen, hij woog toen 9.2 kilo (foto 2).

“Mijn kind kan weer gewoon eten”
Ook de moeder van Mohammed Danei heeft een hoopvol verhaal. Het was augustus 2018 toen zij merkte dat haar zoontje van twee ziek werd en ondervoed raakte. Goed eten voor haar zoon had ze niet: haar zieke man kan niet werken en het kleine beetje geld dat de familie verdient door de verkoop van geitenmelk, is snel op. Om haar zoontje niet te verliezen, bracht de moeder van Mohammed hem naar ZOA’s kliniek. “Ik had gehoord dat ze daar eten en medicijnen uitdelen, dus dat zou mijn zoon helpen!”

Haar hoop kwam uit. Niet alleen kreeg Mohammed eten en medicijnen, ook de rest van de familie kon mee-eten uit het voedselpakket dat ze kregen. “Het is heel fijn dat we hier in de buurt nu medicijnen en voedsel kunnen krijgen. Maar vooral ben ik blij dat Mohammed zo opgeknapt is, dat hij weer gezond is en weer genoeg eetlust heeft om met ons mee te eten.”

Mohammed Danei uit Jemen

Mohammed Danei werd op 8 augustus 2018 in de kliniek opgenomen. Hij woog toen slechts 11.5 kilo (foto 1). Na een maand, op 13 september, was de situatie van de tweejarige jongen sterk verbeterd. Hij woon toen een kilo meer (foto 2).