"Ik zag acht koukleumende mensen in de kamer"

Dat de winter in het Midden-Oosten voor veel mensen een horrorperiode is, ervoer Edwin Visser toen hij een woonkamer van Syrische vluchtelingen binnenstapte…

“Onlangs ging ik op een koude winterdag op bezoek bij een Syrisch gezin. Ze woonden met z’n achten in een kamer van een paar vierkante meter. Buiten regende het en het was snijdend koud. Maar de kamer waarin deze familie woonde, had geen ramen. Op de plek waar de ramen hadden moeten zitten, zaten stukken karton om zo de ergste wind en kou tegen te houden.

Ik zal het beeld niet snel vergeten: acht koukleumende mensen op de vloer rondom een stalen bak waarin ze houtskool verbrandden. Onder hen twee kinderen en een baby die in grote dekens was gewikkeld. De kamer was grijs van de rook. Een collega die bij me was, begon uit te leggen dat het gevaarlijk is om binnenshuis houtskool te verbranden. Ik fluisterde hem toe dat hij beter niets kon zeggen. Hoe waar zijn woorden ook waren, deze mensen hadden geen beter alternatief. De wind waaide tussen het karton door en deed het as van de houtskool alle kanten op stuiven.

Ondank de houtskool die werd verbrand, was het enorm koud in huis. Bijna net zo koud als buiten. We bespraken hoe we ze het beste kunnen helpen. Dat gaf hun weer een beetje hoop. Maar verder bleef het intens verdrietige situatie.”

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië, Afghanistan en Irak doen we dat bijvoorbeeld met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

 

 

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Syrie winter
Sneeuw in Syrië