Twee leuke wijkhoofden van de collecte

In gesprek met Marielle en Christine

Ik ga langs bij Marielle en Christine in Zwolle. Marielle is zeven jaar wijkhoofd geweest van de collecte en gaat nu verhuizen, Christine gaat het van haar overnemen. Ik ga met ze in gesprek over ervaringen, drijfveren en motivatie.

Waarom zet je je in als vrijwilliger voor de collecte voor ZOA?
Ik ken ZOA al vanaf dat ik een kind was. Ik vind het een mooie manier om iets voor vluchtelingen in het buitenland te betekenen.

Hoe ziet deze taak eruit als wijkhoofd?
Je begint met het benaderen van mensen om collecte te lopen. Elk jaar kijk je even of je nog genoeg collectanten hebt. Je geeft het aantal collectanten door aan de collectecontactpersoon en daar krijg je een aantal bussen voor die je dan naar de collectant brengt met een tasje materialen en een bedankje. Dan is de collecteweek zelf – ik doe ook elk jaar zelf mee. Na de collecte brengen mensen de collectebus naar je terug wat je dan telt en het wegbrengt naar de collectecontactpersoon.

Hoeveel tijd kost dit?
Ik denk alles bij elkaar 1,5 dag. Als je net begint met deze taken ben je iets langer bezig maar als je het al een aantal jaren doet, dan wordt het steeds makkelijker.

Wat vertel je als mensen vragen wat ZOA is?
Mariëlle lacht:

ik oefen het altijd voordat ik wegga!”

IMG8441

Ik benadruk altijd dat ZOA de mensen waar mogelijk in de landen zelf helpt. Dat ZOA zich richt op noodhulp maar ook blijft totdat mensen het zelf weer kunnen redden. En dat is ook vaak wel genoeg.

Kennen mensen ZOA?
Niet iedereen. Het helpt wel als er banners door de wijk hangen. Dan hebben mensen het vaak al gezien voordat je aan de deur komt.

Wat vind je positief aan het helpen bij de collecte?

Ik vind het doel dus heel goed, dat kan ik dan ook overbrengen. Het contact met de mensen aan de deur vind ik ook erg leuk. Het is ook wel handig omdat het in je eigen wijk is. Het wordt op een gegeven moment ook wel een sport om meer op te halen dan voorgaande jaren.

Vind je de collecte achterhaald?
Mensen hebben wel steeds minder contant geld in huis. Toch zie je wel dat er nog steeds veel wordt gecollecteerd. Ik vind het zelf ook een prettige manier van geven.

Christine, waarom heb jij het stokje overgenomen?

Mariëlle heeft me dus benaderd of ik deze taak zou willen doen. Mariëlle gaat zelf verhuizen en ik stond er wel voor open. Ik merk een bewogenheid voor ellende, onrecht en oneerlijkheid in de wereld. In een rol als deze kan ik toch iets doen. Ik vind het werk dat ZOA doet mooi en goed. Én het past goed in mijn eigen schema met jonge kinderen.

Ik vind het fijn dat ik op deze manier mijn tijd en energie kan geven voor mensen in nood. Een bewuste investering, zo voelt het echt!"

IMG8431

Meer informatie over de collecte? Wil je ook helpen? Ben je geïnspireerd?

Kijk dan hier!