“Nood in Syrië is onverminderd groot”

“Vooral in de bergen kan het flink koud zijn”, zegt Marjanne van Vliet, onze landendirecteur in Syrië. Bij het Midden-Oosten denk je aan hogere temperaturen, maar de situatie in Syrië is verre van warm. “Miljoenen mensen leven hier in diepe armoede en zij kunnen zich niet verwarmen met een deken of kachel. De nood is dan ook heel urgent.”

De sporen van tien jaar conflict – dat in sommige gebieden nog altijd voortduurt – zijn nog vers. Veel huizen liggen in puin, veel mensen verloren hun dierbaren of zijn op de vlucht geslagen. “Maar er was nog hoop”, zegt Marjanne, “dat de situatie zou verbeteren. Daar keek iedereen naar uit. De elkaar opvolgende crises hebben echter het land geruïneerd. De economie zit in een diep dal. De inflatie is enorm gestegen en er zijn nauwelijks goederen beschikbaar, er is werkelijk gebrek aan alles. Mensen zijn nu veel somberder dan vorig jaar. Ze zijn bang dat ze hier niet meer uit komen.”

Er is werkelijk gebrek aan alles. Mensen zijn bang dat ze niet meer uit dit dal komen"

Syrie 2021 3 1

Diepe armoede
De Syrische bevolking is ongeveer even groot als die van Nederland, maar in Syrië leeft naar schatting zestig procent onder de armoedegrens, zegt Marjanne. Zij hebben weinig tot geen toegang tot de meest basale levensbehoeften, denk aan schoon drinkwater, eten, kleding, dekens en brandstof om de kachel mee aan te maken. Dit treft vooral bewoners in hun platgeschoten, tochtige huizen die geen inkomen hebben, vluchtelingen en ontheemden (mensen die in eigen land op de vlucht zijn). Het team van ZOA Syrië trotseert dagelijks de kou om hen te voorzien van onder andere dekens, matrassen en zaklampen. Ze worden met open armen ontvangen.

ZOA team Syrie
Ons team in Syrie, klaar om op pad te gaan.

De nood is groot, maar de dankbaarheid ook, zegt Marjanne. Een van de families reageerde: ‘ZOA geeft precies wat we nodig hebben om de nachten warmer door te komen. En de dekens zijn ook nog eens van goede kwaliteit! We kunnen nu goed slapen. We zijn er enorm blij mee.’

Marjanne van Vliet portret
Marjanne van Vliet

Syrische vluchtelingen
Marjanne is samen met het team van ZOA blij om verschil te kunnen maken. De nood van deze mensen gaat haar zeer aan het hart. “Al eerder waren we in Irak en Jordanië een programma gestart om Syrische vluchtelingen daar op te vangen. We zagen de behoeften van gezinnen die de crisis waren ontvlucht, wanhopig op zoek naar veiligheid. Nu help ik graag in Syrië mee aan noodhulp én wederopbouw, aan de toekomst van talrijke gezinnen. Door samen met mijn man naar Syrië te verhuizen kunnen we helaas niet vaak bij onze eigen familie of vrienden zijn, maar dat offer is makkelijk te maken als je kijkt naar de dringende nood onder de Syriërs. We hopen samen mét u het verschil voor hen te maken.”

Samen mét jou zorgen we voor overwinterpakketten. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

35 1