Thuiscollectant Renze: “Geef juist nu aan ZOA!”

“Vandaag ga ik los!”, zegt Renze Haitsma (27) uit Wageningen lachend. De collecteweek van ZOA is begonnen en Renze zal zijn persoonlijke digitale collectebus doorsturen naar familie, vrienden, kennissen, collega’s en kerkleden. Dat doet hij vooral via Whatsapp en Facebook. “Snel en makkelijk!”

“Geef aan ZOA! We maken door corona allemaal lastige tijden mee, maar het lijden van vluchtelingen is een tandje erger. En het aantal vluchtelingen groeit ook nog eens, het zijn er al meer dan 80 miljoen. Samen kunnen we echter voor veel mensen het verschil maken!”, zegt Renze enthousiast.

Op de bank
Wil je ook meedoen aan de online collecte? Graag! Het is in een paar minuten gebeurd, zegt Renze. “Je gaat naar digicollect.zoa.nl, je geeft je mailadres door, voegt je naam toe, je motivatie, een wachtwoord, foto en… je deelt je bus, bijvoorbeeld op sociale media en via Whatsapp. Ik kan het iedereen aanbevelen. Het levert veel geld op. Mensen stoppen gemiddeld 5 tot 15 euro in de bus. En je hoeft er de bank niet voor af.”

renze haitsma deelt collectebus gered
Renze Haitsma deelt de digitale collectebus met anderen in zijn netwerk.

Noodhulp
Renze collecteert al zo’n acht jaar voor ZOA. Ook was hij collectecontactpersoon. Inmiddels is hij wijkhoofd. Waarom is hij zo gepassioneerd? “ZOA verleent hulp aan vluchtelingen in ellendige omstandigheden. Niet alleen noodhulp na een ramp of oorlog, maar ZOA is er ook met wederopbouw. Die hulp voor langere termijn vind ik belangrijk. Daarnaast sta ik achter de motivatie en waarden van ZOA, het is een christelijke organisatie. Bovendien besteed ik mijn tijd graag aan het helpen van anderen, waarom zou ik me dan niet inzetten in de collecteweek?”

Feestje
Voordat corona in 2020 uitbrak, ging Renze huis-aan-huis. ‘Dat was altijd een feestje. Ik ging meestal rond etenstijd en vond het gezellig om bij iedereen in de buurt langs te gaan. Kinderen die op je af komen rennen, de hond die voorbij vliegt, een praatje met een oudere man. Je leert ze zo allemaal een beetje kennen en dat maakt het collecteren leuk.” Is dat niet een gemis, nu met een digitale collecte? “Ja en nee. Natuurlijk mis ik het sociale karakter van een collecte, maar dit is wel heel makkelijk en supersnel. En… het is dringend nodig. Het leed van vluchtelingen stopt niet. Dus collecteer mee of doneer!”

Miljoenen vluchtelingen moesten alles achterlaten op zoek naar een veilige plek. Samen kunnen we er voor hen zijn. Juist nu er geen collectant aan de deur staat is jouw steun belangrijker dan ooit. Help jij ook mee?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.