Vrouwen voor tienermoeders

Oktober 2016 reizen tien Nederlandse vrouwen naar oost-Congo, waar zij een project voor tienermoeders zullen bezoeken. Vanuit hun zeer diverse achtergronden hebben zij zich met hart en ziel verbonden aan deze jonge vrouwen en zetten zij zich in voor verbetering van hun omstandigheden. Erika Koelewijn (rechts op de foto), één van de deelneemsters aan deze reis, vertelt over haar motivatie en haar verwachtingen.

Congo is niet bepaald een vakantieland. Waarom daarheen?
“We reizen met tien vrouwen die stuk voor stuk getroffen zijn door het leed van de tienermoeders in Congo. We willen hen laten zien dat ze geliefd zijn. Voor vertrek kregen we een veiligheidstraining en elke dag zullen we met elkaar afsluiten en evalueren. We gaan dus goed voorbereid op pad.”

Waarom wil jij je inzetten voor deze tienermoeders?
“Tijdens het bergavontuur van Move Your Mountain in Zwitserland liet een ZOAmedewerkster die mee was, foto’s zien van het tienermoederproject in Congo. Het verdriet en onrecht, maar ook de hoop en de kracht in de ogen van de meiden trof me diep. Door de verkrachting die de meiden meemaakten, is er een stukje waarde in hen weggenomen. Ik voelde gelijk een diep verlangen deze vrouwen te vertellen dat God hen niet in de steek heeft gelaten. Sindsdien ondersteun ik het ZOA-project met een maandelijkse donatie en gaat een aantal procent van de inkomsten van mijn coachingspraktijk naar dit project.”

Wat gaan jullie in Congo doen?
“We gaan het project van ZOA bezoeken en brengen een bezoek aan Denis Mukwege, een gynaecoloog die 40.000 verkrachte vrouwen heeft geholpen. Ook zullen we workshops geven, waarin we de vrouwen leren sieraden van vilt te maken en delen we namens de organisatie Move Your Mountain 400 armbandjes, speciaal voor hen gemaakt in Nederland, uit aan de vrouwen. Hieraan hangt een hartje, als teken dat ze geliefd zijn. Het is mijn wens dat we de vrouwen dat ook echt mee kunnen geven en kunnen laten voelen. Ik zie daarnaast heel erg uit naar gesprekken met het ZOA-team.”

Wat verwacht je in Congo aan te treffen?
“Ik verwacht veel duisternis en een diepe vorm van onrecht aan te treffen. De dagelijkse verkrachtingen en de leugens en het bedrog waar de bevolking in leeft, zullen we zeker voelen. Het gaat een levensveranderende reis worden.”

En wat verwacht je bij thuiskomst?
“ZOA helpt de tienermoeders een eigen inkomen te verdienen om zichzelf en hun kindje te kunnen onderhouden. Ik hoop dat wij als Nederlandse vrouwen iets van dit mooie project kunnen laten zien en ook anderen kunnen inspireren zich voor deze vrouwen in te zetten.”

Pag 24 move your mountain