Wandelen voor Water '17: bedankt voor jullie inzet!

Beste jongens en meisjes,

Afgelopen schooljaar heeft jouw klas/ school gewandeld voor water. Samen hebben jullie geld opgehaald om schoolkinderen in Liberia te helpen aan schoon drinkwater. Allereerst wil ik jou en je klasgenootjes geweldig bedanken voor jullie inzet en hulp. Hebben jullie het bedankfilmpje al gezien? Kijk er even naar, dan hoor je hoeveel geld er totaal is opgehaald door de 100 basisscholen die mee hebben gedaan in 2017.

Weten jullie nog…?
Schoon drinkwater is in Liberia van levensbelang. In dit erg arme land, waar jarenlang een nare burgeroorlog is geweest, zijn de mensen afhankelijk van de waterputten om te kunnen drinken. Veel oude waterputten zijn kapot of leveren vies water. Doordat de putten te ondiep gegraven zijn, haalt de bevolking water naar boven dat vervuild is.

Maar er is goed nieuws: diep in de Liberiaanse grond zit een kleilaag die vervuild water tegenhoudt. Onder die kleilaag zit schoon water. Water dat de mensen kunnen drinken zonder ziek te worden.

Helaas lukt het de mensen in Liberia niet om zelf de waterputten diep genoeg te graven. Hier hebben ze hulp bij nodig.

ZOA leert (in samenwerking met stichting “Practica”) de Liberiaanse bevolking een nieuwe boortechniek die zorgt dat een dunne pijp door de kleilaag heen geboord kan worden. De ruimte rond de pijp wordt heel goed afgesloten, zo kan het vuile drinkwater niet alsnog naar beneden sijpelen.  Deze manier van boren is niet alleen snel en veilig, maar ook nog eens niet heel duur. In plaats van 10.000 euro wat veel pompen kosten, kost een pomp op deze manier 3000 euro.

Een geweldige opbrengst
In Liberia gaan ze vanaf augustus starten met de uitvoering van het project. Weet je nog wat we gaan doen…? Met de opbrengst van wandelen voor water 2017 gaan we:

– 17 waterputten boren bij 17 verschillende scholen.
– We gaan in samenwerking met “Practica” bedrijfjes opleiden. Zij zullen de waterputten boren en onderhouden. Hierdoor hebben tientallen mensen (weer) een baan.
– We geven op de scholen voorlichting over schoon drinkwater en hygiëne (verzorging).
– Scholen en ouders worden getraind om comités te vormen. Deze comités worden verantwoordelijk gemaakt voor de pomp in hun dorp of bij hun school.

Volgend schooljaar (zit je nu in groep 8, bezoek dan nog eens onze website) laten we meer beeldmateriaal zien van de uitvoering van het project.

Wandelen voor water redt levens!
…en daarom willen we jullie, de meesters en juffen en alle sponsors bedanken voor jullie enthousiaste inzet!