Zó helpt ZOA Syrische vluchtelingen de winter door

De afgelopen acht weken zijn in een vluchtelingenkamp in Syrië zeker 29 baby’s en kinderen door de kou gestorven. Inge Vos bezocht Syrië in januari en zag dat winterhulp echt nodig is. “De mensen leven in heel slechte omstandigheden.”  

Het was op de terugweg van Aleppo naar hoofdstad Damascus toen Inge Vos en haar collega’s van ZOA in een sneeuwstorm terecht kwamen. IJzige kou en sneeuwvlokken teisterden de reis door het afgetakelde land. Niet iedereen heeft daarbij het gemak van een auto met verwarming. “Tussen de totaal vernietigde wijken, zie je mensen in tenten leven. Zij moeten daar bivakkeren in de kou…”

 

Inge Vos (derde van rechts) in Syrië
Inge Vos (derde van rechts) in Syrië

Wat Inge vooral opviel in Syrië was de gigantische verwoesting van steden als Homs en Aleppo. “Hoewel het in die laatste stad nu rustiger is, is het voor de voormalige bewoners moeilijk om naar Aleppo terug te keren. We bezochten twee fabriekje op een groot industrieterrein bij de stad, waar de productie weer langzaam op gang kwam. Verschillende ontheemden van het platteland zijn naar die fabrieken getrokken om daar te werken. Hier krijgen ze dan ook onderdak. Dat is fijn, want er is in de hele omgeving geen huis meer te vinden dat niet kapot is. Mensen die niet in de fabriek wonen, wonen in tenten. Dit was bizar en aangrijpend om te zien.” Toch zag Inge ook optimisme. “In bepaalde delen van het land zijn de mensen vooral blij dat de strijd voorbij is en willen ze vooruit kijken. Het was aangrijpend om de veerkracht van deze mensen te zien, maar tegelijkertijd ook te ervaren hoe moeizaam ze tussen de puinhopen hun leven op konden bouwen.”

Winterhulp
Syriërs die in tenten of verwoeste huizen leven, hebben geen verwarming of kachel om zich warm te houden. ZOA Syrië deelt deze winter dan ook aan 1250 vluchtelingen bij Aleppo de volgende winterhulp uit:

  • Winterhulp Met o.a. matrassen, dekens, jerrycans, zaklantaarns en plastic sheets.
  • Kou-kit Met kachel en tapijten tegen de kou.

Daarnaast helpen we 5700 mensen rond de Syrische stad Daraa met:

  • Winterhulp Met o.a. matrassen, dekens, jerrycans, zaklantaarns en plastic sheets.
  • Hygiënekit Voor vrouwen. Met o.a. shampoo, maandverband, tandenborstels en zeep.

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië doen we dat dus met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.
Sneeuw in Syrië. Foto Inge Vos.
Sneeuw in Syrië. Foto Inge Vos.