ZOA in actie voor gevluchte gezinnen in de kou

APELDOORN – ZOA start een actie voor de miljoenen vluchtelingen in de kou. Grote delen van het Midden-Oosten en landen zoals Afghanistan worden momenteel getroffen door een strenge winter. Een ramp voor de vele vluchtelingen die noodgedwongen in tentjes of tochtige huizen verblijven. ZOA wil hen helpen de winter te overleven en komt daarom in actie voor warmte.

Met name in Irak, Afghanistan en Jemen hebben vluchtelingen en ontheemden last van de winterse kou. De temperaturen dalen vooral ’s nachts geregeld onder het vriespunt. Doordat veel mensen in de haast zijn gevlucht, hebben ze vaak maar weinig mee kunnen nemen. Met beperkte middelen moeten veel mensen zich daardoor zien te beschermen tegen de kou.

Tijdelijk onderdak

Veel vluchtelingen verblijven in tijdelijke verblijfplaatsen, die vaak onvoldoende bestand zijn tegen de koude temperaturen. Zo verblijven vluchtelingen in Irak voornamelijk in onafgebouwde huizen, die daardoor erg koud en tochtig zijn. En zijn ontheemde gezinnen in Afghanistan aangewezen op tenten, terwijl het juist in deze tijd van het jaar behoorlijk kan sneeuwen. Dit maakt veel vluchtelingen erg kwetsbaar.

ZOA geeft warmte
Om deze winterse temperaturen te overleven is hulp dringend nodig. ZOA wil gezinnen in de kou niet aan hun lot overlaten en komt daarom in actie. Met steun van het Nederlandse publiek wil ZOA warmte geven, in de vorm van bijvoorbeeld dekens, kachels en warme kleding. Zonder dergelijke middelen is overwinteren in de vrieskou een bijna onmogelijke beproeving.

Wil jij warmte geven aan een gezin in de kou? Klik hier om te zien hoe jij kunt helpen.