Levensreddende ondersteuning in Nigeria

In het noordoosten van Nigeria helpt ZOA door levensreddende ondersteuning gevluchte slachtoffers van Boko Haram en de gemeenschappen die deze mensen opvangen.

Van maart tot november 2018 ontvangen 20.000 kwetsbare ontheemden in het dorpje Gongulong en omliggende dorpen maandelijks een geldbedrag van ZOA. Doormiddel van transfers krijgen de meest kwetsbare mensen hulp om te overleven.

De meeste mensen in het projectgebied zijn pas recent in het gebied aangekomen. Zij komen uit dorpen uit de buurt, maar moesten vluchten vanwege geweld door Boko Haram. De stad Maiduguri en de omliggende dorpen zijn de enige plaatsen in de regio die veilig genoeg zijn om de ontheemden een plek te geven. Dat betekent niet dat Maiduguri geen problemen heeft: de 1,5 miljoen inwoners van de stad hebben moeite om werk te vinden nu ze hun land vanwege veiligheidsproblemen niet kunnen bewerken. Veel boeren worden lastiggevallen of zelfs gedood als ze op hun veld aan de slag gaan.

DSC03362

Geen landbewerking betekent ook geen eten. Veel mensen in Maiduguri zijn dringend op zoek naar voedsel. ZOA helpt de meest kwetsbaren onder hen door ze met geld te ondersteunen. Gezinnen die ondervoed zijn of dringend voedsel nodig hebben, worden geselecteerd en krijgen maandelijks een geldbedrag. Het geld wordt in de meeste gevallen aan vrouwen uitgedeeld, omdat zij verantwoordelijk zijn voor de aankoop en het bereiden van voedsel.

De gelddistributie gaat als volgt:

  1. Elk gezin krijgt een persoonlijke pas
  2. Elke maand wordt het geldbedrag door de pashouder opgehaald bij een lokale bank
  3. ZOA controleert het geschonken bedrag, waarna de pashouder voedsel kan kopen.
DSC03236

ZOA ziet het uitdelen van cash aan de meest kwetsbare gezinnen als de meest effectieve manier om op een positieve manier de waardigheid terug te geven aan de mensen. Vergeleken met voedseldistributies wordt er geen geld verspild aan items die mensen niet per se nodig hebben of willen hebben. Ook wordt er op deze manier minder geld uitgegeven aan transport en overhead kosten.

Het project heeft daarnaast een positieve impact op de lokale economie: lokale markten krijgen meer klanten en kunnen zich zo herstellen van de shock die de Boko Haram-tijd veroorzaakte.

Om fraude te voorkomen en het project effectiever te maken, wordt het geld gedistribueerd door Red Rose, een innovatief en veilig digitaal platform.

Op dit moment weet niemand van de kwetsbare families wanneer ze terug kunnen keren naar huis om hun oude leven weer te herpakken. Het leven voor deze mensen blijft onzeker en op het moment dat de meest urgente nood verdwenen is, zal ZOA samen met de deelnemers aan het project kijken welke volgende stappen genomen worden. Het leven van deze mensen is moeilijk en zwaar, maar ZOA wil met dit project naast hen staan.

Het project wordt gefinancierd door de Europese Unie (via ECHO) en World Renew.

ECHO logo World Renew Logo