Meer dan 11.000 mensen ontvangen noodhulp op Lombok en Sulawesi

In de afgelopen weken maakten duizenden mensen een gift over voor de slachtoffers van aardbevingen en de tsunami op Lombok en Sulawesi. Deze giften stelden ZOA in staat om snel in actie te komen en te starten met het verlenen van noodhulp. Inmiddels kon ZOA op beide eilanden al 11.000 mensen helpen.

ZOA werkt samen met diverse lokale organisaties die het land goed kennen. Via snelle assessments wordt vastgesteld welke mensen het meest kwetsbaar zijn en de hulp het hardst nodig hebben. Hielke Zantema, noodhulpmedewerker van ZOA, is momenteel in Palu. Hij vertelt: ‘’De schade in en rond Palu is enorm. We hebben deze week aantal zwaar getroffen gebieden bezocht. Er zijn eigenlijk geen woorden voor om het te beschrijven. Alles is kapot. Veel mensen zijn alles kwijt en zijn getraumatiseerd. Ze durven nog steeds niet binnen te slapen. Aan de andere kant is het mooi om te zien hoe betrokken de mensen op elkaar zijn, en dat de samenwerking met de lokale partners goed verloopt.’’

‘’We hebben deze week een aantal zwaar getroffen gebieden bezocht. Er zijn eigenlijk geen woorden voor om de situatie te beschrijven. Alles is kapot.’’

Het werk is op beide eilanden in volle gang en zal de komende maanden doorgaan:

  • 6000 mensen kregen een hygiënepakket en toegang tot schone toiletten, om infecties en cholera te voorkomen.
  • Meer dan 1600 mensen ontvangen maandelijks een voedselpakket, met houdbaar voedsel zoals rijst, thee, olie en kruiden. Daarnaast ontvangen ze wat geld om dit pakket aan te vullen met verse groenten, fruit, eieren en vis.
  • Meer dan 1600 mensen kregen tijdelijk onderdak en noodzakelijke spullen zoals keukengerei, kleding en dekens
  • Meer dan 11.000 mensen hebben toegang tot medische hulp en traumaverwerking
photo5388920248708737522

Van noodhulp tot wederopbouw

Naast de noodhulp die plaatsvindt, kijken we ook vooruit. We onderzoeken met onze partners hoe we de inwoners van Lombok en Sulawesi weer een toekomst kunnen bieden. Bijvoorbeeld door verwoeste huizen te herbouwen, beschadigde huizen te repareren en mensen te helpen om weer in hun eigen inkomen te kunnen voorzien.

ZOA werkt in deze actie samen met het Christelijk Noodhulpcluster (Dorcas, EO Metterdaad, Red een Kind, Tear, Woord & Daad en ZOA).

U kunt voor deze actie nog steeds doneren:

Doneer nu