“Geef jongeren in Burundi een positieve duw in de rug”

Column van Alexandra ’t Lam, ZOA-medewerker in Burundi

 

“Die 1000 franc (30 eurocent) kan ik niet laten liggen”, zegt één van de jongedames. De anderen kijken er niet van op. Ze heeft me zojuist verteld hoe moeilijk ze kan rondkomen als alleenstaande jonge moeder in Kamakara, Burundi.

Die 1000 franc? Die biedt een man haar aan om met haar naar bed te gaan, en die heeft ze hard nodig om te overleven. Ze lijkt er gemakkelijk over te praten, terwijl ik behoorlijk geschokt ben door wat ze me vertelt.

Ik spreek met Burundese jongeren over hun situatie en wat ze daarin veranderd willen zien. Vooral de jonge, alleenstaande moeders raken me. De gemeenschap zet hen aan de kant als minderwaardig vanwege hun ongehuwd moederschap. De jongedames lijken zich te vereenzelvigen met die lage waarde. “We hebben de hoop verloren om ooit te trouwen.” En daar zit ik dan, in mijn achterhoofd bezig met hoe míjn trouwjurk eruit moet zien als ik over een paar maanden mijn jawoord hoop te geven.

2019 11 1114 11 41Jonneke nl

Burundi staat op de Vergeten Lijst van ZOA. Niet voor niets. Het is een van de armste landen van de wereld en ook nog eens écht vergeten in de media. Een land waar schoonheid en ellende samengaan: prachtige, groene heuvellandschappen, maar ook schrijnende armoede. Adembenemende zonsondergangen kunnen de geschiedenis van etnisch en politiek geweld niet uitwissen.

 

65% van de bevolking is onder de 25 jaar, een enorm potentieel, maar de werkloosheid is schrikbarend hoog"

65% van de bevolking is onder de 25 jaar. Het land heeft dus een enorm potentieel, maar de werkloosheid is schrikbarend hoog. Veel jongeren worden verleid om zich aan te sluiten bij milities. Of  ze nemen hun toevlucht tot andere, mensonterende manieren om te overleven, zoals de jongedames waar ik mee sprak in Kamakara.

De situatie is schrijnend. In Burundi is dringend behoefte aan alles. Maar geef vooral deze jongeren een positieve duw in de rug, zodat ze kunnen opbloeien en daarmee Burundi zelf op de kaart kunnen zetten!