Lokale collega’s in Afghanistan zonder ZOA verder: “Maar samen staan we sterk”

ZOA vertrekt uit Afghanistan en laat een duurzame erfenis na. Heel praktisch, door het slaan van duizenden waterputten en het bouwen van tientallen scholen. Maar bovenal ook door families weer op de rails te zetten, door hoop en perspectief te bieden. Enkele Afghaanse collega’s vertellen over de impact van ZOA én bedanken de vele donoren en donateurs.

“Vanuit de grond van mijn hart wil ik tegen alle steungevers, scholieren, kerken, ondernemers en donateurs zeggen: heel veel dank. Jullie hebben ons écht geholpen om het verschil te maken in de levens van heel veel mensen en heel wat families”, zegt Narges, onze Afghaanse projectcoördinator voor de zelfhulpgroepen van vrouwen en het werk in de vrouwengevangenis in Shebargan. “Vrouwen die bijvoorbeeld eerst niet naar buiten mochten of zelf passief waren, werden op een vrouwengroep bemoedigd en aangemoedigd. Ze willen nu actief deel uitmaken van de gemeenschap en durven zelfs het dorp te verlaten. Ik hoop ook in andere dorpen te gaan werken om hetzelfde resultaat te bereiken.”

Afghanistan twee vrouwen in gesprek

Samen sterk
“Ik vind het belangrijk om te kijken naar de vaardigheden en talenten van vrouwen en daarmee te werken”, voegt Parisa, projectcoördinator van de zelfhulpgroepen in Kabul eraan toe. “Zo kunnen levens veranderen. Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het leven is, maar we lijden allemaal. Daarom is het goed om samen te werken en samen op te trekken, want alleen samen zijn we sterk.” Parisa denkt daarbij aan een gedicht van Saadi Shirazi (vertaald in het Engels):

Human beings are members of a whole
In creation of one, essence and soul
If one member is afflicted with pain
Other members uneasy will remain
If you’ve no sympathy for human pain

“Door ZOA hebben vrouwen niet alleen meer zelfvertrouwen gekregen, maar zijn hun levens ook praktisch veranderd. Honderden  vrouwen volgden een beroepstraining en startten via het groepfonds een kleine onderneming. Daarnaast hebben wij, als team van ZOA, de mogelijkheid gekregen om veel te leren van deze hulporganisatie.”

Vrouwenbijeenkomst Afghanistan kleurrijke kleding bewerkt

Bruggen bouwen
Dat bevestigt ook Mir Afzal, ingenieur in Shebarghan: “ZOA heeft me geleerd hoe ik voor mijn volk en mijn land kan zorgen. Zo heb ik sociale vaardigheden opgedaan om relaties te bouwen en te onderhouden, bijvoorbeeld met lokale leiders. Dat is erg belangrijk als je iets wilt realiseren.”

Afganistan opzetten van waterpomp

Collega Ehsan, logistiek medewerker in Shebarghan, was eveneens enorm gemotiveerd om zijn volk te helpen. “Het raakte me toen ik zag dat mensen in een dorp 5 kilometer moesten lopen voor een jerrycan met water. Dat is niet goed! Water is van levensbelang.” Ehsan is dan ook enorm blij dat hij heeft kunnen meehelpen aan het slaan van waterputten en het opzetten van waterpompen. Hij herinnert zich een ander belangrijk project, in Balkhab, waar een brug werd gebouwd. “De brug verbond zeker tien dorpen met elkaar. Dorpsbewoners moesten eerst op hun ezel  over een onbegaanbare weg reizen, maar door die brug werd het voor hen veel makkelijker.”

Afghanistan waterput of pomp

Sommige lokale collega’s hebben nu zelf organisaties opgezet om het werk te kunnen voortzetten, om waardigheid, respect en welzijn voor de mensen te creëren en het land op te bouwen. “Stap voor stap komen er veranderingen”, zegt Narges. “We hopen dat Afghanistan zal bloeien”, zegt ook Parisa enthousiast.

Wil je lezen hoe de impact door de mensen zelf is ervaren? Lees dan bijvoorbeeld het verhaal van Wahida.