Paulina uit Uganda: “Ik hoop dat mijn dochtertje naar school kan!”

Wat droomt Paulina uit Uganda voor haar dochter? “Ik ga keihard werken zodat ze, als ze groter is, naar school kan. Ik hoop dat zij goede kansen krijgt en dat ze misschien wel dokter wordt!”

Doneer nu voor vrouwen als Paulina:

  • Bedrag

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Paulina hoopt dat haar dochter ooit dokter wordt. Dat is wel eens anders geweest: “In ons dorp Amudat was het leven zwaar. Het lukte niet goed om in ons levensonderhoud te voorzien. Vaak hadden we maar een of twee maaltijden per dag. We hakten bomen om en verkochten het hout, maar de prijs die we hiervoor op de markt kregen, was veel te laag. Naast mijn dochtertje die je op mijn arm ziet, heb ik nog vijf kinderen. Die konden niet naar school. Ze moesten vaak meehelpen met allerhande klusjes, zodat we wat inkomsten zouden hebben.” Maar dat is niet wat ze als moeder voor haar kinderen voor ogen had: het liefst stuurde ze haar kinderen naar school!

Pauline

Succesvol boeren
Gelukkig is haar wens uitgekomen. De situatie voor Paulina en haar kinderen is veranderd. Samen met twintig mensen doet ze mee aan speciaal landbouwproject. Daarbij gaven ze een deel van hun land op, en het geld legden ze in om samen te werken voor het verbouwen van producten. “We zagen in een dorp vlakbij hoe succesvol een boer daardoor is geworden. ZOA adviseerde hem en gaf hem een landbouwtraining. We wilden dit ook proberen om zo ons leven en dat van onze kinderen te verbeteren.”

Het is zwaar werk, maar we zien nu al dat het werkt!"

Landbouw Uganda 2 2019

Naar school
Inmiddels plukken Paulina en haar dorpsgenoten – soms letterlijk – de vruchten van deze beslissing. ZOA ondersteunt hen door middel van landbouwtraining en helpt bij het verbeteren van landbouwtechnieken. Hierdoor kunnen zij de opbrengst van hun oogst vergroten. “Het is zwaar werk, maar we zien nu al dat het werkt. De opbrengst van het land brengen we naar de markt en we krijgen hier een goede prijs voor. Onze kinderen krijgen twee keer per dag te eten én ze kunnen naar school!”

In landen waar oorlog, honger of een natuurramp alles ontwricht, zijn vrouwen extra kwetsbaar. Zij hebben vaak niets meer. Samen kunnen we deze moeders bijstaan, zodat zij goed voor zichzelf en hun kinderen kunnen zorgen. Help jij ook mee?