Stage bij landrechten

Emma Habers vertelt haar verhaal

“Nadat ik in januari mijn bachelor Sociale Geografie en Planologie had afgerond, koos ik ervoor om stage te gaan lopen. ZOA bood mij de mogelijkheid om dit te ontdekken bij ‘landrechten’. Dit sluit goed aan bij mijn interesse, namelijk politieke geografie. 

Als iemand mij van tevoren had gezegd dat ik van de vijf maanden stage vier maanden thuis zou werken, dan had ik waarschijnlijk gezegd: ‘Is het lopen van stage dan nog wel nuttig’? Nu dit ook gebeurd is door de COVID-19 crisis, kijk ik desondanks terug op een interessante en leerzame periode.

Ik heb veel geleerd. Waar het in Nederland meer dan logisch is om je eigen geregistreerde stuk grond in bezit te hebben, is dit niet in alle landen het geval. Het werk dat ZOA doet aangaande landrechten heeft mij laten inzien hoe belangrijk registratie is, dat conflicten opgelost dienen te worden voordat er registratie plaatsvindt en dat gemeenschappen zelf betrokken moeten zijn bij het hele proces. Zonder het hebben van een veilige, legale toegang en beschikking tot land is het onmogelijk om een leven (opnieuw) op te bouwen. Dit geldt voornamelijk voor derdewereldlanden waar het gros van de bevolking afhankelijk is van land voor zowel eigen voedsel als inkomen.

IMG2861

Zonder de beschikking tot land is het ook moeilijker om zeker te zijn van voedsel en om ondervoeding te voorkomen. Daarnaast daalt het risico van investeringen in de landbouw wanneer mensen landrechten hebben. Door middel van investeringen kan de productiviteit verhoogd worden.

Voor landrechten heb ik mij voornamelijk bezig gehouden met het ontwikkelen van een Land Rights Training Manual. De manual is een handleiding voor een training die gegeven wordt aan ZOA personeel dat zich bezighoudt met landrechtenkwesties. Het schrijven van deze manual was een uitstekende manier om zelf ook stap voor stap kennis te maken met landrechten. Net zoals de deelnemers die in de nabije toekomst de training gaan volgen, leerde ik onder andere over het belang van landrechten, verschillende soorten landrechten en het opzetten van een landrechtenproject.

Daarnaast heb ik zowel binnen landrechten meer geleerd over gender. De belangrijkste les is dat gelijke rechten tussen mannen en vrouwen voor iedereen beter is. Ik kan me dan ook vinden in het volgende citaat:

Gender equality is not a women’s issue. It is a human issue. It affects us all.”     

Ik heb niet alleen op inhoudelijk gebied geleerd van deze stage, maar ook van ZOA als organisatie en de wereld waarin deze organisatie zich bevindt. Door middel van zelf ingeplande meetings heb ik zowel collega’s als ZOA als organisatie nog beter leren kennen. Natuurlijk was het makkelijker geweest om op kantoor collega’s direct te kunnen aanspreken met vragen of om gewoon meer te weten over wie zij zijn. Echter mag ik blij zijn dat we in een gedigitaliseerde wereld leven, zodat ik mijn stage voort kon zetten.

Concluderend: ik kijk terug op een leerzame periode. De thuiswerksituatie heeft mij daarentegen wel laten inzien dat hele dagen alleen op een laptop werken niet voor mij is weggelegd. Niettemin ben ik bovenal blij dat ik bij ZOA stage heb kunnen lopen en wellicht kan ik in de toekomst nog wel één van de landen bezoeken waar ZOA werkt aan het verbeteren van landrechten.”

Emma Habers – Stagiaire sector landrechten