Wat is er aan de hand in Venezuela?

“We hadden niet meer dan een maaltijd per dag, maar elke dag werd dat minder, en minder, en minder. Daarom zijn we gevlucht”, zegt Laerenna. Zij is een van 5 miljoen Venezolanen op de vlucht voor honger, geweld en diepe armoede. ZOA helpt deze vluchtelingen, in Colombia. 

Venezuela (30 miljoen inwoners) verkeert in een diepe crisis. Het land gaat al jaren gebukt onder hongersnood, hyperinflatie en onderdrukking. Daarnaast heerst ook het coronavirus in dit land, wat voor velen de bekende druppel is. Venezolanen zijn wanhopig: zij hebben geen werk, geen eten, soms zelfs geen water. Wie COVID-19 of een andere ziekte heeft, heeft meestal pech: medische hulp is niet te betalen en indien wel, dan ontbreken soms de middelen. In delen van het land valt regelmatig de stroom uit. Het is steeds moeilijker om aan eerste levensbehoeften te komen, zoals voedsel, water en medicijnen.

Van rijk naar arm

Voor veel Venezolanen is het ook niet te bevatten wat er allemaal gebeurt. In pakweg tien jaar is hun land compleet veranderd. Ooit was Venezuela een van de rijkste landen van Zuid-Amerika met flinke oliereserves. Maar de economie zit sinds 2015, twee jaar na de dood van de links-nationalistische leider Hugo Chávez, in een spiraal naar beneden. De olie-industrie is verwaarloosd, er is veel corruptie en de VS hanteren strenge sancties. De inflatie is enorm, een geldbiljet is vrijwel niets meer waard. De tekorten aan vrijwel alles hebben geleid tot protesten, plunderingen en overvallen. Geweld, ontvoeringen en criminaliteit zijn aan de orde van de dag. Vluchten – met je gezin – is vaak de enige optie die nog overblijft. Dat hebben inmiddels 5 miljoen Venezolanen dan ook gedaan.

ZOA helpt

Venezolanen op de vlucht leggen vaak gevaarlijke, illegale routes af, meestal richting Colombia. Mannen, vrouwen, kinderen trotseren met gevaar voor eigen leven soms een kolkende rivier om aan de overkant een maaltijd te krijgen, medicijnen of een medisch consult. ZOA helpt vluchtelingen in het noordoosten van Colombia, in het district Guajira. We werken onder andere in vluchtelingenkampen, zoals Villa-del-sur bij de stad Riohacha. We voorzien in schoon drinkwater en hygiënische voorzieningen. Bijvoorbeeld een watertank en toiletten voor honderden gezinnen. Een van de vluchtelingen, Karina, vertelt: “We zijn zo dankbaar en gelukkig hiervoor. Mijn kinderen en ik hoeven nu niet meer naar het bos om onze behoefte te doen, waar we het gevaar lopen om aangerand of verkracht te worden. De toiletten van ZOA zijn hygiënischer én veiliger.”

 

DSC0112

Samen geven we mensen hoop en perspectief op een toekomst, door met hen van noodhulp naar wederopbouw te gaan. Help je ook mee?

Ja, ik help mee!