Winterhulp in Afghanistan en Syrië

Wat we dankzij jou konden doen!

In januari waren de temperaturen in onder andere Afghanistan en Syrië zo laag, dat ZOA een winteralarm uitriep. Samen met jou konden we veel mensen helpen die in verwoeste huizen of zelfs in tenten overwinteren. Bedankt voor je steun!

De combinatie tussen conflict en natuurrampen maakt Afghanistan tot een van de meest complexe humanitaire crises in de wereld. Met name in de winter is het leven er niet gemakkelijk.

In sommige gebieden ligt de temperatuur niet alleen onder het nulpunt, maar kan het zelfs dalen tot -22 graden! Een medewerker van ZOA vertelt: “In veel gebieden hier hebben de Afghanen erg slecht geïsoleerde huizen. Maar elk jaar wordt het aantal mensen dat helemaal geen huis heeft groter en groter…”

Veel Afghanen moeten zien te overleven in een tent. En dat is niet makkelijk in de ijzige winterkou. Daarom riep ZOA in januari een winteralarm uit, voor Afghanistan, maar ook bijvoorbeeld Syrië en Irak. Door verschillende projecten waren we in staat om winterhulp te bieden voor degenen die het het meest nodig hadden!

IMG3145 Medium

Winterhulp Afghanistan

In Afghanistan konden we gelukkig hulp bieden in deze situatie. Meer dan 350 families hielpen we al met winterhulp en schoon drinkwater. De warme winterkleding en dikke dekens boden deze families wat bescherming tegen de kou. Ook geven we meer dan 400 families geld, waarmee ze zelf kunnen kopen wat hun families het meest nodig hebben. In veel gevallen is dit voedsel.

  • Warme winterkleding 350 families kregen warme kleding tegen de kou
  • Dekens 350 families kregen dikke dekens
  • Geld om voedsel te kopen 400 families kregen geld om te kunnen kopen wat ze het meest nodig hebben
Winterization Kit distribution process in presence of DoRR representitive Said Talib for Faryab IDPs in Pul e Khrasan area  2018

Winterhulp Syrië

Ook in Syrië was de hulp hard nodig. Ook hier heeft lang niet iedereen de luxe van een goed geïsoleerd huis. Collega Inge vertelt: “Tussen de totaal vernietigde wijken, zie je mensen in tenten leven. Zij moeten daar bivakkeren in de kou…” Ook in Syrië konden we snel helpen met onder andere de volgende winterhulp:

  • Bescherming tegen de kou Bijna 7000 mensen kregen o.a. matrassen, dekens en winddichte zeilen
  • Verwarming 1250 mensen kregen een kachel met brandstof en tapijten tegen de kou

Heb jij gedoneerd voor het winteralarm? Dan willen we je, mede namens de mensen in Afghanistan, Syrië en Irak hier hartelijk voor bedanken. Samen met jou zorgen we voor een warm thuis!