Hoe worden die kruidnoten eigenlijk gemaakt?

Op bezoek in Friesland

Op de heetste dag van het jaar stap ik in de auto om op bezoek te gaan bij de fabriek waar al een aantal jaren onze kruidnoten worden gebakken. Midden in de zomer, een logisch moment toch? Ga je mee? Dan laat ik je het proces zien waarop deze kruidnoten gebakken worden en waardoor jij eind dit jaar weer kan genieten van deze heerlijke noot! 

Van buiten lijkt de fabriek niet heel groot maar van binnen is er volop bedrijvigheid, en dat hartje zomer. Ik neem je graag mee in het proces van heerlijk ruikend deeg naar een knapperige zak kruidnoten.

IMG6837

De eerste fase
Voordat ik de fabriek in mag moet ik wel wat beschermingskleding aan. Gehuld in een mooie witte jas en een mutsje voor mijn haar mag ik naar binnen. In de eerste ruimte staan grote bakken waar aan de zijkant nog wat deeg geplakt zit. In de ochtend wordt de deeg gemengd en door de dag heen gebruikt. Het ruikt lekker in de ruimte waar ook grote plakken kruidkoek liggen. Gauw lopen we door naar de volgende ruimte waar ik alle banden al zie draaien.

IMG6804

Honderden kruidnoten rollen over de band
Het proces begint bij een soort mallen waar het deeg in gedrukt wordt. Aan de andere kant van deze mal komen de kruidnoten plat op een plaat te liggen. Deze gaan dan vervolgens door een meterslange oven heen waar ze binnen een aantal minuten helemaal gaar gebakken worden. Leuk weetje: de oven is al honderden jaren oud!

Het koudblazen van de kruidnoten
Als de kruidnoten de oven uitkomen moeten ze zo snel mogelijk afkoelen. Door grote ventilatoren worden de kruidnoten koel geblazen voordat ze van de band afrollen en precies in de juiste hoeveelheden in de zakken verdwijnen. Bij deze fabriek worden kruidnoten verpakt voor veel partijen. Van grote supermarkten tot een kleine afnemer als ZOA. Vervolgens worden de kruidnoten in dozen verpakt en staan ze klaar voor verzending. En dat al midden in de zomer!

Jullie moeten nog heel even geduld hebben voordat je deze kruidnoten in huis kunt hebben liggen, maar kijk nu al voor meer informatie op
www.zoa.nl/kruidnotenactie.nl of www.zoa.nl/kruidnotenactie-bedrijven.