Mary: ”Ik heb meer rust en zelfvertrouwen gekregen”

Acht jaar geleden kwam het leven van de Ethiopische Mary compleet op z’n kop te staan. Haar man werd midden in de nacht vermoord door rebellen. Halsoverkop sloeg Mary samen met haar kinderen op de vlucht. Onlangs besloot ze om terug te gaan naar haar geboortedorp, waar ze nu langzaam probeert haar leven weer op te bouwen.

De afgelopen vier jaar draaide ZOA een project in de geboortestreek van Mary, met als doel om weer rust te brengen in de gespannen verhoudingen tussen verschillende stammen. “Toen ik dat hoorde, gaf dat me het gevoel dat ik weer terug kon gaan. Sinds een jaar ben ik nu weer thuis”, vertelt Mary.

Toch is het lastig om opnieuw te beginnen. Vooral rondkomen bleek een grote uitdaging voor de alleenstaande moeder. “Af en toe wist ik niet hoe ik mijn kinderen te eten kon geven. Laat staan om ze naar school te sturen.” Om toch aan geld te komen verzamelde ze gedroogd gras in het bos om te verkopen.

Een jaar later is de situatie gelukkig totaal anders. “Via ZOA kreeg ik een baan bij een graanmolen. Het is zo’n opluchting! Niet alleen geeft het rust om een inkomen te hebben, ik heb er ook veel meer zelfvertrouwen door gekregen. Het is fijn dat ik er in die moeilijke tijd niet alleen voor hoefde te staan.”

Honderdduizenden moeders zoals Mary staan er door rampen en oorlogen alleen voor. ZOA geeft deze moeders een steuntje in de rug, waarmee we niet alleen de moeders, maar de hele gemeenschap helpen. Help je ook mee? 
Doneer nu