"Water is ons leven geworden"

Toen er uit Zuid-Soedan opeens duizenden mensen op de vlucht sloegen, werd Uganda overspoeld door vluchtelingen. Dit zorgt, naast ruimtegebrek, voor nog veel meer praktische problemen. Zo is er in het kamp van mama Mary en haar dochter Sunday veel te weinig water voor iedereen. 

“Ik woonde samen met mijn dochter in Zuid-Soedan. Maar op een ochtend werd ik wakker en zag ik dat veel mensen vermoord waren tijdens de nacht. De één zijn keel was doorgesneden, de ander had schotwonden. We moesten dus wel vluchten.

Toen we in Uganda aankwamen werd ik verrast door de ontvangst. Mensen waren hartelijk en wilden ons helpen. Maar ondertussen hebben we toch echt wel een probleem met water. Er zijn wel watertrucks die de tank soms komen vullen, maar die is dan altijd na een uurtje alweer leeg. Er zijn dan ook 700 mensen die afhankelijk zijn van dat water. Denk je eens in, je moet ervan drinken, wassen, eten koken, de was doen, de groenten water geven en onze tanden poetsen. Maar we hebben gemiddeld ongeveer 1,2 liter per persoon per dag om dat alles mee te doen, er is dus nooit genoeg. Water is ons leven geworden.”

Door te zorgen voor schoon drinkwater en goede hygiëne in crisisgebieden, voorkomen we dat vluchtelingen een volgende ramp overkomt. Steun jij ons werk voor deze mensen met een gift?

Doneer nu

Mama Mary and Sunday 4
Mama Mary en Sunday van 1,5 jaar