Mosul in januari: verregend en ijskoud

In Irak heeft de sneeuw van de afgelopen tijd plaatsgemaakt voor regen. In de kapotgeschoten huizen van Mosul zorgt dit voor natte voeten en ijskoude woonkamers.  

 Stel je voor: het is zo’n veertien graden buiten en je stroom valt uit. Precies op dat moment schiet een buurjongen een voetbal door je woonkamerraam en zit je dus met een gebroken venster. Helaas heeft de gemeente geen tijd om het elektriciteitsnet te repareren en ook je raam kan niet zomaar gemaakt worden.

De kou die je voelt zonder kachel en met een kapot raam is zo ongeveer de kou die duizenden ontheemden in Irak deze hele winter voelen. Met een beetje pech daalt de temperatuur in de nacht daar nog naar het nulpunt ook, of valt door allerlei kogel- en bomgaten een flinke plens regen.

Onze collega Ahmed uit Irak zag deze week met eigen ogen hoe heftig de winter in Mosul is. “De mensen hebben geen huis of onderkomen waar ze kunnen leven. Alle huizen en gebouwen zijn vernietigd door bombardementen. De bevolking leeft in slechte omstandigheden en heeft hulp dringend nodig.”

ZOA in Irak

ZOA zet zich op verschillende manieren in om de inwoners van Irak te helpen hun leven op te bouwen. Om te zorgen dat ontheemden deze winter een goed onderkomen hebben, hebben we de afgelopen tijd verschillende hulppakketten uitgedeeld die mensen kunnen gebruiken om hun huizen te repareren of om in te wonen.

Maar daar blijft het niet bij. De afgelopen tijd heeft ZOA verschillende mensen aan een inkomen geholpen. Sadam bijvoorbeeld, verloor in de IS-tijd zijn werk en huis. Van ZOA kreeg hij een tuk-tuk zodat hij als taxichauffeur geld kan verdienen:

Met jouw bijdrage zorgt ZOA voor een warm thuis. In landen zoals Syrië, Jordanië en Irak doen we dat bijvoorbeeld met winddichte zeilen, kachels en dekens. Help je mee?

Doneer nu