“Onrecht tegen kinderen raakt me diep”

Vertel eens iets over jezelf.
“Ik ben Pearl, moeder van twee kinderen en zangeres. Ik houd me bezig met alles wat met muziek te maken heeft: ik sta zelf op het podium als solist, ik ben dirigent van een aantal koren en ik geef zanglessen.”

Hoe ben je in de muziekwereld terecht gekomen?
“Ik ben opgegroeid met muziek. Bij ons thuis werd veel muziek gemaakt en gezongen. 2 broers zongen en 1 broer speelde gitaar. En in de kerk werd elke zondag veel gezongen. Het was altijd muziek en blijdschap. In havo 5 dacht ik: hier kan ik wel eens echt mijn werk van maken.”

Hoe kwam dat?
“Ik ging naar de musical Aida en zag daar een zwarte vrouw op het podium stralen. Op dat moment bedacht ik dat ik dat misschien ook wel kon. Eerst ben ik in de theaterwereld gaan werken. Daarna werd ik door een aantal vrienden gepusht om mijn solokant te ontdekken, waarna ik me in 2010 aanmeldde voor The Voice of Holland – een talentenshow. Ik ben daar tweede geworden. En nu zijn we alweer acht jaar verder.”

PearlHutje

Wat droomde jij toen je klein was?
“Toen ik jong was, wilde ik stewardess worden. Ik ging als kind nooit op vakantie en zag weinig van de wereld, misschien is dat een verklaring voor mijn verlangen. Maar mijn droom veranderde: later besefte ik dus pas dat ik echt zangeres zou kunnen worden.”

Werd je thuis gestimuleerd je dromen te volgen?
“Ja, maar vooral om heel goed mijn best te doen op school. Om goed te leren. Uiteindelijk ging ik de muziek in, wat mijn moeder ook prima vond. Ze heeft altijd gezegd dat ze trots is en achter me staat.”

Wat waren andere kinderdromen?
“Ik droomde van kinderen, van liefde. Ik droomde van stabiliteit en financiële zekerheid. Dit kwam ook omdat ik opgroeide in een gezin waar niet veel geld was. De droom om dingen van de wereld te zien, bleef ook. Ik wilde graag andere culturen zien, andere talen horen.”

Nu heb je zelf kinderen. Wat zijn je dromen voor hen?
“Ik droom dat ze kunnen leven zonder altijd op de centen te moeten letten. Maar ook dat ze stabiel en veilig opgroeien en bijvoorbeeld nooit oorlog of armoede mee hoeven te maken. Ik hoop dat ze oké zijn met zichzelf en het leven dat ze gaan leven. Dat ze vanbinnen vrede mogen hebben. En ik hoop dat ik hen als moeder daarmee kan helpen.”

Pearl tijdens een ZOA-evenement, oktober 2019
Pearl tijdens een ZOA-evenement, oktober 2019

En wat denk je dat Gods droom voor jou is?
“Ik ben heel erg benieuwd naar wat God nog met mij wil. Wat ik samen met Hem ga beleven en wat ik kan betekenen voor anderen. In de muziek, maar ook gewoon als persoon. Ik hoop dat ik dichter bij God ga leven, dat is een groot verlangen. In mijn eentje kan ik het allemaal niet. Als ik een droom of verlangen heb, leg ik dat wel altijd bij God neer. Ik geloof dat Hij het hoort en dat Hij me wil sturen, ook al komt er niet direct antwoord. Dit probeer ik mijn kinderen ook aan te leren, hoe klein ze ook zijn. Een prachtig voorbeeld: mijn kleine dochtertje van vier hoorde ik laatst bidden toen ze gevallen was: “Here Jezus, wilt U mijn hand beter maken?”

Hoe ben je bij ZOA terecht gekomen?
“Een vriend vertelde me over ZOA’s werk en vroeg of ik ambassadeur van ZOA zou willen worden. Ik zag het ambassadeurschap wel zitten en wil me hier graag voor inzetten! Ik vind het mooi dat ZOA in de gevaarlijkste gebieden ter wereld werkt en niet alleen noodhulp verleent, maar ook bezig is met wederopbouw. Ik vind het echt dapper werk. Ik doe het ze niet na, maar als ik iets in de vorm van muziek kan betekenen, doe ik dat graag.”

Wat denk je dat jij als ambassadeurkan betekenen?
“Ik ben zangeres en houd me bezig met muziek, dat kan ik geven. Natuurlijk zal ik mijn netwerk ook vertellen over het mooie werk van ZOA. Hoe de samenwerking praktisch vorm krijgt, gaan we samen ontdekken de komende maanden.”

Wat raakt je als je beelden van ellende ziet?
“Een betere vraag zou zijn: wat raakt mij niet. Elk verhaal is heftig. Als ik onrecht tegen kinderen zie, word ik diep geraakt. Kinderen zijn zo kwetsbaar.”

Wat is jouw droom voor deze kinderen?
“Volgens mij is onderwijs de sleutel. Dat kinderen iets kunnen leren en doorgeven aan anderen. Dat ze kunnen dromen van een betere toekomst.”

Wat is jouw droom voor deze wereld?
“Wat een moeilijke vraag zeg. Die kan ik echt niet goed beantwoorden, die is te heftig. Maar als ik toch iets moet zeggen, dan hoop ik dat iedereen innerlijke vrede en liefde mag ervaren.”

Pearl Jozefzoon 12