Pimpelpaars met een gouden randje

Veel vrouwen zijn onzeker over hun uiterlijk, merkt Arda Reinds, van helemaalmooi.nl. Dat komt vaak voort uit hun jeugd, door pesterijen of te weinig bevestiging. Maar de media spelen er ook een rol in. Je moet er altijd jong en strak uitzien. Hoe moet je daarmee omgaan?

‘Allereerst door je focus te verleggen’, vindt Arda. ‘Net als dat je niet gelukkig wordt van voortdurend Facebook checken, kun je beter niet al die berichten volgen. Ga in plaats daarvan iets anders doen; pak je hobby op, ga lezen of schrijven.’

Helemaal mooi

Arda (33) is het gezicht van helemaalmooi.nl, een bureau voor kleur- en stijladvies annex webwinkel. Het idee ontstond toen ze op haar 21ste een ernstig auto-ongeluk kreeg, terwijl ze net zwanger was van haar eerste kind. ‘De periode van revalideren was natuurlijk niet leuk, maar tegelijk ook bijzonder. Ik werd stilgezet en kreeg op een nacht een droom over vrouwen die op een catwalk liepen. Ze voelden zich mooi van buiten, maar ongelukkig vanbinnen. Die droom bleef me bij.’

Sterke vrouw

Uiterlijk is erg belangrijk voor vrouwen, het zorgt ervoor hoe je over jezelf denkt. En je kunt er knap druk mee zijn, wat prima is, behalve als je er onzeker van wordt. Als je steeds met je uiterlijk bezig bent, kan dat je belemmeren een sterke vrouw te zijn, vindt Arda. Ze zoekt voor haar sessies dan ook altijd een rustig plekje op, zodat tijdens het tutten met kleuren en kleren, ook die ‘binnenkant’ aan de orde kan komen. En dat gebeurt eigenlijk altijd vanzelf. Als christen gelooft Arda dat God mensen gemaakt heeft. Ze is ervan overtuigd dat als vrouwen zich minder zorgen maken over hun buitenkant, er meer ruimte komt om te voldoen aan de opdracht die God mensen in dit leven geeft.

Weet dat je oké bent

Die opdracht is God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf; die Bijbeltekst is de basis onder Helemaal Mooi. Arda: ‘Dat zegt heel veel. Als je weet dat God je helemaal mooi vindt en je vindt dat ook van jezelf, dan kun je heel veel uitdelen. Ik wil daar graag iets aan bijdragen door vrouwen anders naar zichzelf te leren kijken. Als je steeds maar bezig bent je af te vragen of je wel goed of mooi genoeg bent, dan kom je aan uitdelen niet toe. Weten dat de kleuren en broeken die je draagt je staan, geeft je rust en ruimte, zodat je je meer op de ander kun richten. Maar het belangrijkste is dat je weet dat je oké bent. Ook in die pimpelpaarse broek met dat gouden randje die je totaal niet staat.’  Trek die dus gerust aan als je daar zin in hebt.

Arda Reinds