Schoonheidsgeheimen uit Myanmar

Overal ter wereld maken vrouwen zich mooi. Ook in de landen waar ZOA werkt, hebben vrouwen zo hun middeltjes om er verzorgd uit te zien. Esther de Jong vertelt hoe dat in Myanmar gaat.

Het geldt als het toppunt van verzorgdheid in Myanmar als vrouwen een geelwitte crème op hun wangen dragen. Het is thanaka, gemaakt van de schors van de thanakaboom. De schors wordt vermalen tot poeder en dan met water aangelengd tot een lichte, gelige pasta. De Birmese vrouwen dragen het meestal in een ronde vlek op de wangen, maar maken ook wel meer ingewikkelde patronen met behulp van stencils die ze van bladeren maken. Gecombineerd met een mooie bloemenversiering in het haar zien ze er tiptop uit.

Afgezien van het schoonheidsideaal dragen vrouwen thanaka ook als bescherming tegen de zon en omdat ze geloven dat het helpt tegen acne.

MM schoonheid  Thanaka

Bloemrijk

In het uiterlijk van de vrouwen in Myanmar speelt ook de longgyi een belangrijke rol. Het is een doek die als een lange rok wordt gedragen. Mannen dragen vaak een gestreepte of geblokte, maar vrouwen juist heel bloemrijke exemplaren in felle kleuren. Iedere provincie in Myanmar heeft zijn eigen patroon. Gaan ze naar een feest, dan dragen ze vaak een longghy gemaakt van luxe stof zoals zijde.

MM schoonheid  Longgyi